Current Affairs GK Quiz

    Current Affairs GK Quiz
    Current Affairs GK Quiz 5th January- 2016:
    Current affairs and GK questions about the country and world are listed here. Candidates those who are preparing for IBPS/SBI/PO/Clerk exam and all other Banking exams can use these questions.

    1).  High Court of which state on 4 January 2016 directed state government to take steps to procure 1843 decibel meters to ensure that there is no violation of noise pollution rules during festivals, public addresses, and processions?
    a)   Maharashtra
    b)   Uttar Pradesh
    c)   Bihar
    d)   Kerala
    e)   None of these


    2). Name the state who’s State Election Commissioner (SEC) on 4 January 2016 announced that toilets are mandatory requirement for contesting panchayat elections?
    a)   Manipur  
    b)   Bihar  
    c)   Maharashtra
    d)   Madhya Pradesh
    e)   None of these


    3). Which state government inaugurated land bank web portal on 4 January 2016 to help investors know land-related information?
    a)   Uttar Pradesh   
    b)   Bihar  
    c)   Jharkhand   
    d)   Andhra Pradesh
    e)   None of these


    4).The Indian-origin Harpal Singh Kumar was knighted by the Queen Elizabeth II recently. He is a(n) ________.
    a)   Cancer Expert  
    b)   Tuberculosis Expert
    c)   Automobile Expert 
    d)   Environmentalist 
    e)   Astronomer


    5).Which of the following countries slashed the price of gas it supplies to India by almost half by removing a floor and cap in the pricing formula recently?
    a)   Qatar
    b)   Iran
    c)   Afghanistan  
    d)   Saudi Arabia  
    e)   Pakistan


    6). The Reserve Bank of India on 4 January 2016 imposed monetary penalty of one crore rupees on which bank for violation of its instructions?
    a)   HDFC Bank 
    b)   Punjab National Bank  
    c)   State Bank of Travancore
    d)   Axis Bank
    e)   None of these


    7).Which two PSBs jointly won the award for ‘Cheque Truncation System’ under the mid-sized category at the ‘National Payments Excellence Awards 2015’ recently?
    a)   Canara Bank and Indian Bank 
    b)   Bank of India and Indian Bank 
    c)   PNB Bank and Canara Bank
    d)   Corporation Bank and Indian Bank
    e)   PNB and Indian Bank


    8).  Name the 15-year-old Mumbai cricketer who on 5 January 2016 scored a record 1009 in just 323 balls in an innings?
    a)   Rajat Bhatia  
    b)   Pranav Dhanawade  
    c)   Prithvi Shaw  
    d)   Rahul Tewatia
    e)   None of these


    9).Name the Indian cricketer whose knock was voted as the best Test knock in last 50 years?
    a)   Sachin Tendulkar’s 200 against South Africa  
    b)   VVS Laxman’s 281 against Australia
    c)   Virender Sehwag’s 309 against Pakistan         
    d)   Rahul Dravid’s 180 against Australia
    e)   None of these


    10).What is the name of the limited premium, non-linked, with profit endowment assurance plan which was recently launched by Life Insurance Corporation of India (LIC)?
    a)   Jeevan Brama  
    b)   Jeevan Prath
    c)   Jeevan Labh  
    d)   Jeevan Athma
    e)   None of these


    11).Name the former Wigan Athletic defender who passed away in December 2015 but was recovered from the River Rhine in the western city of Krefeld on 2 January 2015.
    a)   Didier Drogba  
    b)   Jordi Cruyff
    c)   Paul Kendrick  
    d)   Steve Gohouri
    e)   None of these


    12).  Who has been elected as chairman of General Motors (GM) Board of Directors with immediate effect on 4 january 2016?
    a)   Mary Barra
    b)   Joseph J Ashton
    c)   Linda R Gooden
    d)   Theodore Solso
    e)   None of these


    13).Which company bagged the 10050 crore Zojila Pass tunnel road project in Jammu and Kashmir on 4 January 2016?
    a)   IVRCL Infra Ltd
    b)   J Kumar Infraprojects Ltd
    c)   ILandFS Construction Ltd
    d)   IRB Infrastructure Developers Ltd
    e)   None of these


    14).Name the 38th Chief Justice of India who died on 4 January 2016 in Mumbai?
    a)   PB Gajendragadkar
    b)   Sarv Mittra Sikri
    c)   Sudhi Ranjan Das
    d)   Sarosh Homi Kapadia
    e)   None of these


    15).Name the writer who recently won the Costa Novel Prize 2015?
    a)   Frances Hardinge
    b)   Don Paterson
    c)   Kate Atkinson
    d)   Andrews Kurth
    e)   None of these


    16).Who on 4 January 2016 was sworn in as the eighth Chief Information Commissioner (CIC) of India?
    a)   Radha Krishna Mathur
    b)   RK Sharma
    c)   Vijai Sharma
    d)   KV Chowdary
    e)   None of these


    17).Name the power transmission company that has recently commissioned the Transmission Project to Rajasthan Atomic Power Project (RAPP) ahead of schedule under the Tariff Based Competitive Bidding (TBCB) incentive regime?
    a)   Tata Power
    b)   Sterlite Grid
    c)   NTPC
    d)   NPCIL
    e)   None of these


    18).Scuba divers in December 2015 recorded the presence of several colonies of the fast-growing alien species Snowflake Coral off the coast of Thiruvananthpuram and Kanyakumari. What is the scientific name of the Snowflake Coral?
    a)   Carijoa riisei
    b)   Carpathian newt
    c)   Coenophlebia archidona
    d)   Verilus sordidus
    e)   None of these


    19).IT major Sify Technologies recently announced the setting up of its largest global delivery centre in India at _______.
    a)   Bengaluru
    b)   Chennai
    c)   Kochi
    d)   Gurgaon
    e)   Hyderabad


    20).The Finance Ministry notification, the registrar will have to report purchase and sale of all immovable property exceeding ________ to I-T authorities starting 1 Apr.
    a)   Rs 15 lakh
    b)   Rs 25 lakh
    c)   Rs 30 lakh
    d)   Rs 40 lakh
    e)   Rs 45 lakh


    Answer:
    1) a)   2) b)   3) c)   4) a)   5) a)  6) c)  7) d)  8) b)  9) b) 10) c)  11) d)  12) a)  13) d)  14) d)  15) c) 16) a)  17) b)  18) a) 19) e)  20) e)  

    For More Daily Current Affairs GK Quiz- Click Here
    Online Mock Tests 2019: