Current Affairs Quiz- 5th August 2015

    Current Affairs Quiz- 5th August 2015
    Current Affairs Quiz- 5th August 2015:                            
    Current affairs and GK questions about the country and world are listed here. Candidates those who are preparing for IBPS/SBI/PO/Clerk exam and all other Banking exams can use these questions.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    1). Multi-Application Solar Telescope (MAST) is the Asia’s Biggest Telescope which was recently inaugurated at__________.
    a)   Meghalaya
    b)   Assam
    c)   Himachal Pradesh
    d)   Rajasthan


    2).Name the Mathematician who won the Ramanujan Prize 2015?
    a)   Dr. Amalendu Krishna
    b)   Anand Kumar
    c)   Vashishtha Singh
    d)   Rajeeva Laxman Karandikar


    3).”Thari Pension” and “Thari Pass Project” are the two schemes which was recently launched in __________.
    a)   Assam
    b)   Chandigarh
    c)   Punjab
    d)   Rajasthan


    4).”SAMVAY” is a web portal which was recently launched by_________.
    a)   Ministry of Human Resources
    b)   Ministry of Defence
    c)   Ministry of Rural Development
    d)   Ministry of Public Work Department


    5).Who is the winner of Bharat Bharti Literary Award for the year 2014?
    a)   Kashinath Singh
    b)   Mridula Garg
    c)   Vinod Kumar
    d)   Ramkrishna Rajput


    6).US Government has extended the Generalized System of Preferences (GSP) for Indian Exporters for 3500 products till_________.
    a)   2019
    b)   2022
    c)   2020
    d)   2017


    7).Patratu Power Plant is located at________.
    a)   Gujarat
    b)   Jharkhand
    c)   Bihar
    d)   Madhya Pradesh


    8).Which of the following bank is launching Green Bonds in India?
    a)   Standard Chartered Bank
    b)   CITI Bank
    c)   HSBC
    d)   ICICI


    9).Who is the director of the Enforcement Directorate?
    a)   Shivam Shyam Verma
    b)   Rajan S Katoch
    c)   S K Bansal
    d)   Karan Agarwal


    10).Who is the National Security Advisor of India?
    a)   Arun Menon
    b)   Rajan Vishal
    c)   Raghuram Rajan
    d)   Ajit Doval

    Answers:                                 
    1). d)   2). a)   3). b)   4). c)   5). a)   6). d)   7). b)   8). c)   9). b)   10). d)
    People Also Visited:

    / 5. Reviews