“DAILY HANDOUTS”- Evening Session

    “DAILY HANDOUTS”- Evening Session
    “DAILY HANDOUTS”- Evening Session:
    Dear Aspirants, “Practice makes a man perfect” is a most popular proverb. Practice means constant use of one’s intellectual and aesthetic powers. Perfect means ‘ideal’, complete and excellent’. Proper planning and practice promote perfect performance. Constant practice also sharpens talents.

    To give more practice to you, to make your practice hours more, to make us a part of your success, our team planned a new session of “Daily Handouts”.
    In this particular session we will give you questions with options and without explanations. You have to solve by your own and if there is any doubt arises while solving or unable to solve the questions or facing any sort of problems means you can comment below IBPS GUIDE Team will help you out to solve the problem.
    Thank you. Hope it will help you more in your success and one more thing you can comment the answers to help others also.
    Today’s Handouts:
    REASONING
    Directions (1-5) This question consists of a question and two statements numbered I and II giver below it You have to decide whether the data given in the statements are sufficient to answer the question Read both the statements and select the appropriate answer.
    A. The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
    B. The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
    C. The data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
    D. The data neither in statement I nor in Statement II are sufficient to answer the question
    E. The data in both the statements I and II together are necessary to answer the question

    1. How is ‘STYLE’ coded in the given code language?
    I. In the cede language ‘STRIKEN’ is coded as ‘PGMKTVU’ and ‘LAKES’ is coded as ‘UGMCN’.
    II. In the code language ‘SCOUT is coded as VWQEU’ and ‘LIE’ is coded as ‘GKN’.
    Answer: C

    2. B Is T the mother of N?
    I. H is the father of T. N is the sister of B. B is the son of T.
    II. N is the daughter of K. G is the father of K. L is the daughter of G.
    Answer: D

    3. Among P, Q, R, S and T who is the fastest?
    I. R is faster than S. T is faster but not the fastest
    II. P is not the slowest. Q is faster than T and P. R is faster than P.
    Answer: E

    4. What was the colour of car X?
    I. Car X was manufactured by company ABC. Company ABC produces cars with only three colours.
    II. Car X was neither red in colour nor black in colour. Car X was manufactured by Company ABC. Company ABC does not manufacture cars that are grey in colour.
    Answer: D

    5. Among six people – A, B, C, D, E and F standing in a straight line facing north, who is standing third to the right of A?
    I. F is third to the left of B. A is to the immediate left of F. E is an immediate neighbour of F. C is not an immediate neighbour of A.
    II. C is second to the left of D. D is at the extreme end of the line. F and E are immediate neighbours of each other. B is neither an immediate neighbour of F nor E.
    Answer: E

    QUANTITATIVE APTITUDE
    Directions (1-5) The question consists of a question and two statements I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and choose the appropriate option:
    A. The data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question
    B. The data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
    C. The data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
    D. The data in both the Statements I& II together are not sufficient to answer the question.
    E. The data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question
    1. A sum of Rs.1500/- are invested for a period of 2 years in Scheme A. What is the rate of interest (p.c.p.a.)?
    I. The compound interest (compounded annually) obtained by investing the same amount in Scheme B isRs.15 more than the simple interest obtained by investing in Scheme A.
    II. The rate of interest offered by Scheme B is same as that offered by Scheme A
    Answer: E

    2. What is the speed of the river current? (in kmph)
    I. The speed of the boat when it is travelling upstream is 4 km/h less than when it is travelling downstream.
    II. The time taken by the boat to travel a 120 km downstream is 1.5 hours less than when it travels the same distance upstream
    Answer: A

    3. 15 m path is to be constructed along a rectangular plot on the inside. If the rate of construction is Rs100/- per square metre, find the total cost (in Rs.) of the construction?
    I. The perimeter of the plot is 80 m
    II. The area of the plot is 1536 sq metre
    Answer: A

    4. What is the value of X?
    I. The sum of X and 3⁄7 of X is equal to 5 1⁄3, of 7.5.
    II. The difference between X and 3⁄4 of X is equal to the cube root of 343.
    Answer: C

    5. What is the number of revolutions made by a wheel while travelling a distance of 1,980 m ?
    I. The radius of the wheel is equal to the diagonal of a rectangle whose area is 5525 sq. m.
    II. The radius of the wheel is equal to the length of a rectangle whose perimeter is 380 m. The perimeter of a square is equal to the perimeter of the rectangle and its side is 10 m more than the breadth of the rectangle.
    Answer: C
    ~SHARE YOUR SOLUTIONS~
    Online Mock Tests 2019: