“DAILY HANDOUTS”- Evening Session

    “DAILY HANDOUTS”- Evening Session
    “DAILY HANDOUTS”- Evening Session:
    Dear Aspirants, “Practice makes a man perfect” is a most popular proverb. Practice means constant use of one’s intellectual and aesthetic powers. Perfect means ‘ideal’, complete and excellent’. Proper planning and practice promote perfect performance. Constant practice also sharpens talents.

    To give more practice to you, to make your practice hours more, to make us a part of your success, our team planned a new session of “Daily Handouts”.
    In this particular session we will give you questions with options and without explanations. You have to solve by your own and if there is any doubt arises while solving or unable to solve the questions or facing any sort of problems means you can comment below IBPS GUIDE Team will help you out to solve the problem.
    Thank you. Hope it will help you more in your success and one more thing you can comment the answers to help others also.
    Today’s Handouts:
    REASONING
    Directions (1-5) In this question two/three statements are given followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to De at variance from commonly known facts. Read both the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
    A. Only conclusion I follows.
    B. Only conclusion II follows.
    C. Either conclusion I or conclusion II follows.
    D. Neither conclusion I nor conclusion II follows.
    E. Both conclusions I and II follow.
    1. Statements:
    No red is a green.
    All pinks are greens.
    Conclusion:
    I: No red is a pink
    II. All greens are pinks
    Answer: A
    2. Statements:
    Some slides are bars.
    All bars are rods.
    All rods are pens.
    Conclusion
    I: Atleast some pens are rods
    II. Atleast some rods are slides
    Answer: E
    3. Statements:
    Some slides are bars.
    All bars are rods.
    All rods are pens.
    Conclusion
    I: All pens are slides
    II. All bars are pens
    Answer: B
    4. Statements:
    No grass is a plant.
    Some trees are plants.
    All trees are shrubs.
    Conclusion
    I: Some shrubs are grasses
    II. No shrubs are grasses
    Answer: C
    5. Statements:
    No grass is a plant.
    Some trees are plants.
    All trees are shrubs.
    Conclusion
    I : All trees can never be grasses
    II. All plants being shrubs is a possibility
    Answer: B
    QUANTITATIVE APTITUDE
    Directions (1-5) The question consists of a question and two statements I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and choose the appropriate option:
    A. The data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question
    B. The data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
    C. The data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
    D. The data in both the Statements I& II together are not sufficient to answer the question.
    E. The data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question
    1. A sum of Rs.1500/- are invested for a period of 2 years in Scheme A. What is the rate of interest (p.c.p.a.)?
    I. The compound interest (compounded annually) obtained by investing the same amount in Scheme B is Rs.15 more than the simple interest obtained by investing in Scheme A.
    II. The rate of interest offered by Scheme B is same as that offered by Scheme A
    Answer: E

    2. What is the speed of the river current? (in kmph)
    I. The speed of the boat when it is travelling upstream is 4 km/h less than when it is travelling downstream.
    II. The time taken by the boat to travel a 120 km downstream is 1.5 hours less than when it travels the same distance upstream
    Answer: A

    3. 15 m path is to be constructed along a rectangular plot on the inside. If the rate of construction is Rs100/- per square metre, find the total cost (in Rs.) of the construction?
    I. The perimeter of the plot is 80 m
    II. The area of the plot is 1536 sq metre
    Answer: A

    4. What is the value of X?
    I. The sum of X and 3⁄7 of X is equal to 5 1⁄3, of 7.5.
    II. The difference between X and 3⁄4 of X is equal to the cube root of 343.
    Answer: C

    5. What is the number of revolutions made by a wheel while travelling a distance of 1,980 m?
    I. The radius of the wheel is equal to the diagonal of a rectangle whose area is 5525 sq. m.
    II. The radius of the wheel is equal to the length of a rectangle whose perimeter is 380 m. The perimeter of a square is equal to the perimeter of the rectangle and its side is 10 m more than the breadth of the rectangle.
    Answer: B
    ~SHARE YOUR SOLUTIONS~
    Online Mock Tests 2019: