Expected Banking Awareness Questions for Clerical Mains

    Expected Banking Awareness Questions for Clerical Mains
    Expected Banking Awareness Questions for Clerical Mains:
    Dear Readers, Important Expected Banking Awareness Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with answers. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

            

    1).”Swabhiman” an initiative took by Union Government and the Indian Banks Association to bridge economic gap between rural and Urban India. This scheme comes under the ministry of _______.
    a)   Ministry of Commerce
    b)   Ministry of Home affairs
    c)   Ministry of Urban and Rural Development
    d)   Ministry of Finance
    e)   Ministry of External Affairs


    2).Fiscal deficit is _______.
    a)   Total income less government borrowing
    b)   Total payment less total receipts
    c)   Total payments less capital receipts
    d)   Total expenditure less total receipts excluding borrowings
    e)   Total payment less total expenditure and total receipts


    3).On the current account balances maintained by RRB’s the commercial banks may _______.
    a)   Pay interest upto 9%
    b)   Pay interest at such rates as may be mutually agrees
    c)   Pay interest as applicable to savings accounts
    d)   Wave incidental charge
    e)   All the above


    4).Which of the following interest rates signifies RBI’s long term stance of monetary policy _______.
    a)   Repo Rate
    b)   CRR
    c)   Bank Rate
    d)   Reverse Repo Rate
    e)   Marginal Standing Facility Rate


    5).The banks shall have to state their lending policies. The would include _______.
    A.  Exposure limits and eligible borrowings
    B.  Documentation standars, maturity and pricing options
    C.  Write of Review Procedures
    a)   Only A
    b)   Only B
    c)   Only C
    d)   Only A and C
    e)   All the three


    6).Recently, the Ministry of Commerce has introduced a new “Niryal Bandhu” scheme for the guidance and monitoring of first generation entrepreneurs. Who are “Niryal Bandhus”?
    a)   Entrepreneur
    b)   officers
    c)   Agents
    d)   Export assistants
    e)   Other than given options


    7).How many banks were FIRST Nationalized?
    a)   10
    b)   12
    c)   14
    d)   16
    e)   13


    8).Which of the following statements is/are correct ________.
    1.   The RBI has decided to accept the board framework of regulations recommended by Malegam Committee report on micro finance Institutions.
    2.   This step is likely to provide a tremendous boost to the micro-finance plays in financial inclusion
    a)   Only 1
    b)   Only 2
    c)   Either of these
    d)   Both of these
    e)   None of these


    9).The ability of commercial banks to increase their deposits by expanding their loans and advances is known as _______.
    a)   Capital Expansion
    b)   Capital Creation
    c)   Credit Expansion
    d)   Credit Control
    e)   Credit Creation


    10).Fiduciary Issue of Currency means Issue of Currency notes ________.
    a)   Without keeping gold or silver deposit
    b)   Keeping gold or silver deposit
    c)   With partial gold or silver deposits
    d)   With comparative gold or silver deposits
    e)   By keeping only gold deposits.

    Answers:                                 
    1). d)   2). d)   3). b)   4). c)   5). e)   6). b)   7). c)   8). d)   9). e)   10). a)

    For More Banking Awareness Questions- Click Here

    Online Mock Tests 2019: