Expected Banking Awareness Questions for Clerical Mains

    Expected Banking Awareness Questions for Clerical Mains
    Expected Banking Awareness Questions for Clerical Mains:
    Dear Readers, Important Expected Banking Awareness Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with answers. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

             

    1). Which Indian bank has opened its first branch in China?
    a)   Yes Bank
    b)   HDFC Bank
    c)   ICICI Bank
    d)   Axis Bank
    e)   None of these


    2). For the regional rural banks, which among the following is the correct share of Central, State and Sponsor Bank?
    a)   30%, 35%, 35%
    b)   50%, 15%, 35%
    c)   15%, 50%, 35%
    d)   20%, 40%, 40%
    e)   20%, 20%, 60%


    3).Which among the following is NOT a subsidiary of RBI?
    a)   SIDBI
    b)   NABARD
    c)   National Housing Bank
    d)   Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited
    e)   None of these


    4).Which of the following is NOT a function of Reserve Bank of India?
    a)   Lender of the last resort
    b)   Holds cash reserves of all the scheduled banks
    c)   Manages Credit Rating of Banks
    d)   Controls the credit operations of banks through quantitative and qualitative tools
    e)   All the above are the functions of RBI


    5).The RBI has the sole right to issue bank notes of all denominations, under which of the following act?
    a)   RBI Act 1948
    b)   RBI Act 1934
    c)   RBI Act 1944
    d)   RBI Act 1958
    e)   RBI Act 1945


    6).Under which of the following rates, the banks avail long term loans from Reserve Bank of India (RBI) by putting no collateral securities?
    a)   Marginal Standing Facility
    b)   Repo Rate
    c)   Bank Rate
    d)   Reverse Repo Rate
    e)   None of these


    7).To combat raising inflation, RBI has to do which of the following activities?
    a)   Increase reserve ratios
    b)   Sell government securities
    c)   Increase bank rate
    d)   All of the above
    e)   None of these


    8).Which among the following is the oldest Public Sector Bank of India?
    a)   Allahabad Bank
    b)   State Bank of India
    c)   Punjab National Bank
    d)   Bank of India
    e)   Indian Overseas Bank


    9).Which is the first Public Sector Bank in India to obtain license for Internet Banking from RBI?
    a)   Oriental Bank of Commerce
    b)   State Bank India
    c)   Punjab National Bank
    d)   Syndicate Bank
    e)   Indian Bank


    10).Who signs One rupee note in India?
    a)   RBI Governor
    b)   Finance Secretary
    c)   President
    d)   Prime Minister
    e)   None of these

    Answers:                         
    1). c) 2). b) 3). a) 4). c) 5). b) 6). c) 7). d) 8). a) 9). c) 10). b)

    For More Banking Awareness Questions- Click Here

    / 5. Reviews

    Online Mock Tests 2019: