Expected Banking Awareness Questions for Clerical Mains

    Expected Banking Awareness Questions for Clerical Mains
    Expected Banking Awareness Questions for Clerical Mains:
    Dear Readers, Important Expected Banking Awareness Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with answers. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

    1).In Deposits Account “KYC” (Know Your Customer) has been implemented in 2002 as per directive of __________.
    a)   IBA
    b)   Ministry of Finance
    c)   RBI
    d)   SEBI
    e)   IRDA


    2). Which of the following indexes used as the key measure of inflation in India?
    a)   Wholesale Price Index
    b)   Consumer Price Index
    c)   Sensex and Nifty
    d)   Interest rate offered by banks on deposits
    e)   None of these


    3).What is the rank of India in the World Bank’s ‘Ease of Doing Business 2015’ report?
    a)   132
    b)   145
    c)   135
    d)   142
    e)   130


    4). What is the expand form of MPC?
    a)   Monetary Policy Committee
    b)   Market Policy Company
    c)   Monetary Policy Control
    d)   Management Public Committee
    e)   None of these


    5).Expand the term FATCA?
    a)   Fiscal Account Tax Compliance Act
    b)   Foreign Account Trade Company Act
    c)   Foreign Account Tax Compliance Act
    d)   Financial Account Tax Compliance Act
    e)   None of these


    6).Which among the following statements are correct/s in the context with Payment Banks?
    A. The minimum paid-up capital requirement for payments banks is Rs. 100 crore
    B. Payment banks will offer both deposits as well as loan products.
    C. Payments banks will have to invest in government securities with a maturity of up to 1 year
    D. Payments banks can open small savings accounts and accept deposits of up to Rs.1 lakh per individual customer.
    a)   A, C, D
    b)   A, B, C
    c)   B, C, D
    d)   A, B, D
    e)   All are true


    7).The selling of life assurance and other insurance products and services by banking institution is known as _______?
    a)   Protection cover
    b)   Insurance cover
    c)   Assurance cover
    d)   Bancassurance
    e)   None of these


    8).What is the time limit for an asset or loan to be declared as Non-Performing Asset?
    a)   120 days
    b)   90 days
    c)   30 days
    d)   60 days
    e)   45 days


    9).Reserve Bank will issue _____bank notes with 3 additional features to aid the visually impaired in identification.
    a)   Rs. 50 and Rs. 100
    b)   Rs. 10 and Rs. 100
    c)   Rs 500 and Rs 1,000
    d)   100 and Rs. 500
    e)   None of these


    10).Foreign exchange Reserves in India are kept in the custody of ________.
    a)   Finance Ministry
    b)   SEBI
    c)   Overseas Ministry
    d)   Reserve Bank of India
    e)   Govt. of India

    Answers:                         
    1). c) 2). b) 3). e) 4). a) 5). c) 6). a) 7). d) 8). b) 9). c) 10). d)

    For More Banking Awareness Questions– Click Here

    Online Mock Tests 2019: