Expected Banking Awareness Questions for Clerical Mains

    Expected Banking Awareness Questions for Clerical Mains
    Expected Banking Awareness Questions for Clerical Mains:
    Dear Readers, Important Expected Banking Awareness Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with answers. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

     1).The Indian Financial System Code (IFS Code) is an alphanumeric code that uniquely identifies a bank-branch participating in the two main Electronic Funds Settlement Systems in India. IFSC code consists of how many alphanumeric codes?
    a)   10
    b)   11
    c)   9
    d)   12
    e)   8


    2). Which among the following committee constituted on Payment Banks license?
    a)   Dr. Nachiket Mor
    b)   Deepak Mohanty
    c)   A C Shan
    d)   B D Thakar
    e)   None of these


    3).SARFAESI Act 2002 related to _________.
    a)   Acquisition of small banks
    b)   Fixation of interest rates
    c)   Recovery of bad loans
    d)   Regulation of foreign exchange
    e)   None of these


    4). NDTL stands for _______.
    a)   Net Demand and Term Liability
    b)   Net Demand and Time Liquidity
    c)   Net Demand and Trade Liquidity
    d)   Net Demand and Time Liability
    e)   None of these


    5).Magnetic Ink Character Recognition (MICR) is a 9 digits code is used mainly by the banking industry to ease the processing and clearance of cheques and other documents. The first three digits represent the ________.
    a)   Bank
    b)   City
    c)   State
    d)   Branch
    e)   None of these


    6).A savings as well as current account should be treated as inoperative / inactive if there are no transactions in the account for over a period of _____ years.
    a)   5
    b)   3
    c)   1
    d)   2
    e)   4


    7).In CDR, “R” stands for ______.
    a)   Regulation
    b)   Reserve
    c)   Restructuring
    d)   Ratio
    e)   Reduce


    8).What is the minimum amount required to open a Fixed Deposit (FD)?
    a)   Rs. 1000
    b)   Rs. 100
    c)   Rs. 500
    d)   Rs. 10000
    e)   No Limit


    9).If one is not satisfied with the decision passed by the Banking Ombudsman, one can approach the appellate authority to _______.
    a)   Governor of RBI
    b)   Deputy Governor of the RBI
    c)   Finance Secretary
    d)   Finance Minister
    e)   GM of the Concern Bank


    10).Headquarters of National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) is located at ________.
    a)   New Delhi
    b)   Hyderabad
    c)   Mumbai
    d)   Kolkata
    e)   Bangalore

    Answers:                         
    1). b) 2). a) 3). c) 4). d) 5). b) 6). d) 7). c) 8). a) 9). b) 10). c)

    For More Banking Awareness Questions– Click Here

    Online Mock Tests 2019: