Expected Banking Awareness Questions for Clerical Mains

    Expected Banking Awareness Questions for Clerical Mains:                            

    Dear Readers, Important Expected Banking Awareness Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with answers. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


    1). _______ is the rate at which banks borrow funds overnight from the Reserve Bank of India (RBI) against approved government securities.

    a)   MSF
    b)   CRR
    c)   SLR
    d)   Repo Rate
    e)   Call Money


    2). National Electronic Funds Transfer (NEFT) is a nation-wide payment system facilitating one-to-one funds transfer. What is the limit on the amount that could be transferred using NEFT?
    a)   Rs. 1 lakh
    b)   Rs. 5 lakh
    c)   Rs. 10 lakh
    d)   Rs. 15 lakh
    e)   No Limit


    3).Money lent for one day is called ______.
    a)   Quick Money
    b)   Term Money
    c)   Notice money
    d)   Call Money
    e)   None of these


    4). Treasury bills or T-bills, which are money market instruments, are short term debt instruments issued by _________.
    a)   Government of India
    b)   Reserve Bank of India
    c)   Individual Banks
    d)   RRB
    e)   None of these


    5).The availability of cash and other cash-like marketable instruments that are useful in purchases and investments are commonly known as ________.
    a)   Credit
    b)   Marketability
    c)   Liquidity
    d)   Cash crunch
    e)   None of these


    6).India’s first International Financial Services Centre opened at _______.
    a)   Gujarat
    b)   Maharashtra
    c)   New Delhi
    d)   Kolkata
    e)   None of these


    7). The Public Provident Fund is savings-cum-tax-saving instrument in India, introduced by the National Savings Institute of the Ministry of Finance in 1968. What is the minimum amount to be invested in PPF account?
    a)   Rs. 100
    b)   Rs. 500
    c)   Rs. 1000
    d)   Rs. 1500
    e)   None of these


    8).According to the guidelines released by RBI, a Payments banks can open small savings accounts and accept deposits of up to ________.
    a)   Rs. 50,000
    b)   Rs. 1 lakh
    c)   Rs. 2 lakh
    d)   Rs. 5 lakh
    e)   Rs. 10 lakh


    9).What is the minimum capital requirement for New Banks in the Private Sector?
    a)   Rs. 750 crore
    b)   Rs. 250 crore
    c)   Rs. 100 crore
    d)   Rs. 500 crore
    e)   Rs. 50 crore


    10).The Reserve Bank of India advised banks to make the Know Your Customer (KYC) procedures mandatory while opening and operating the accounts. RBI has issued the KYC guidelines under Section 35 (A) of the ________.
    a)   RBI Act, 1934
    b)   Negotiable Instruments Act, 1881
    c)   Banking Regulation Act, 1935
    d)   Banking Regulation Act, 1949
    e)   Both a) and b)

    Answers:                         
    1). a) 2). e) 3). d) 4). a) 5). c) 6). a) 7). b) 8). b) 9). d) 10). d)

    For More Banking Awareness QuestionsClick Here
    Online Mock Tests 2019: