Expected General Awareness Questions for IBPS Clerk Mains

Expected General Awareness Questions for IBPS Clerk Mains
Expected General Awareness Questions for IBPS Clerk Mains:                            
Dear Readers, Important Expected GK Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with answers. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

1). The Reserve Bank of India’s committee on Data and Information Management was headed by __________.
a)   P Parthasarathi
b)   Deepak Mohanty
c)   K Gopalakrishnan
d)   B Mahapatra
e)   Lily Vadera


2).Which of the following is the first developing country to prepare a Climate Change Strategy and Action Plan and to set up its own Climate Change Trust Fund?
a)   Nepal
b)   China
c)   Bangladesh
d)   Australia
e)   Sri Lanka


3).The “Ease of Doing Business Index” is prepared and published by ________.
a)   European Union
b)   UN
c)   WTO
d)   World Bank Group
e)   None of these


4). Which of the following pairs of banks and their headquarters is NOT matched correctly?
a)   Bandhan Bank- Chennai
b)   SBI- Mumbai
c)   PNB- New Delhi
d)   Allahabad Bank- Kolkata
e)   Canara Bank- Bangalore


5).Which state government has renamed its Wheeler Island as Abdul Kalam Island?
a)   Telangana
b)   Odisha
c)   Karnataka
d)   West Bengal
e)   Gujarat


6).Which country has organized the Himalayan Air Festival to help revive the nation’s tourism industry?
a)   Nepal
b)   India
c)   Bangladesh
d)   China
e)   None of these


7).Which bank has launched the country’s first Mortgage Guarantee-backed home loans for first time borrowers in the affordable housing segments?
a)   HDFC Bank
b)   ICICI Bank
c)   Federal Bank
d)   Bandhan Bank
e)   SBI


8).As per the data released by the Central Statistics Office (CSO), India remained the fastest growing major economy of the world for a second straight quarter. India’s GDP growth during April-June 2015 remained at _______.
a)   8%
b)   7.5%
c)   6.5%
d)   7%
e)   8.5%


9).Who is the author of the book “Rebooting Government”?
a)   Nasim Zaidi
b)   U K Sinha
c)   Manmohan Singh
d)   Nandan Nilekani
e)   Raghav Chandra


10).Which of the following states has decided to provide training to over 50,000 employees as part of its Key Result Area (KRA) programme to enhance their performance?
a)   Gujarat
b)   Punjab
c)   Maharashtra
d)   Madhya Pradesh
e)   Rajasthan

Answers:                         
1). b) 2). c) 3). d) 4). a) 5). b) 6). a) 7). b) 8). d) 9). d) 10). c)

For More Expected GK Questions:Click Here
Online Mock Tests 2019: