IBPS Clerk/RRB 2016 – Practice Quantitative Aptitude Questions

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS Clerk/RRB 2016 – Practice Quantitative Aptitude Questions (Number Series& Simplification) Set-51:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1-5): What should come in place of question mark(?) in the following number series?
1).65  219  517 1007 1737  ?
a)   2213
b)   2000
c)   2755
d)   2765
e)   2855

2).561 642 763 932 1157 ?
a)   1446
b)   1326
c)   1482
d)   1246
e)   None of these

3).1524 1443 1394 ? 1360 1359
a)   1303
b)   1218
c)   1359
d)   1369
e)   1329

4).5  13  58 357 2868  ?
a)   25823
b)   28695
c)   29548
d)   28545
e)   27695

5).?  61 211 505 991 1717
a)   6
b)   5 .
c)   8
d)   7
e)   10

Directions (Q. 6-10): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions? (Note: You are not expected to calculate the exact value.)
6).512.01 x 412.99 ÷ 119 =?
a)   1720
b)   1740
c)   1845
d)   1775
e)   None of these

7).1699.99 x 299.88 ÷ 59.9 -1498 + 3745 = ?
a)   10980
b)   11700
c)   11000
d)   10750
e)   9800

8).(13.96)2 + (16.23)2 + (17.26)2 – 32.95 = ?
a)   790
b)   720
c)   840
d)   780
e)   680

9).1624.98 x 29.92 + 468.75 =?
a)   49290
b)   48220
c)   47220
d)   46365
e)   None of these

10).8499.99 ÷ 375.002 x 14.996 =?
a)   360
b)   290
c)   480
d)   380
e)   340


Solutions:

1).The series is 43+1, 63+3, 83+5, 103+7, 123+9, 143=11,…
So, the answer will be 2755.
Answer: c)
2).The series is +92, +112, +132, +152, ++172
Answer: a)
3).The Series is -92, -72, -52, -32, -12
Answer: d)
4).The series is 5×2+3 = 13, 13×4+6, 58×6+9=357, 357×8+12,…
Answer: b)
5).The series is 23-1, 43-3, 63-5, 83-7,…
Answer: d)
6).?= 512.01x (412.99/119) = (512×413)/(17×7)
= (510×413)/ (17×7) = 30×59 = 1770 ≈1775
Answer: e)
7).?= (1700×300)/ 60 – 1498+3745
= 510000/60 – 1490+3745
=8500-1498+3745
= 12245 – 1498 = 10747 ≈ 10750
Answer: d)
8).? = (14)2 + (16.2)2 + (17.25)2-33
=196+262.44+297.56-33
= 756 – 33- = 723 = 720 (Approx)
Answer: b)
9).? = 1625 x 30 + 469
=48750 + 469 = 49219 ≈ 49220
Answer: c)
10).? = (8500/375)x 15 ≈ 340
Answer: e)


More Practice Aptitude Questions for IBPS RRB/clerk 2016 –Click Here

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019: