IBPS Clerk/RRB 2016 – Practice Quantitative Aptitude Questions (Data Interpretation) Answers updated

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS Clerk/RRB 2016 – Practice Quantitative Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-53:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 01-05): Study the following graph carefully and answer the given questions.
The following graph shows the ratio of import to export of three different countries over the years.

1). If the import of India was Rs. 4 million in 2013 and the export of Brazil was Rs. 6 million in 2010, by what per cent was the import of Brazil in 2010 more than the export of India in 2013?
a)  50%       
b)  8%         
c)  68.75%
d)  4)80%
e)  5) None of these
2). If the amount of export of Pakistan in 2011 was Rs.3 million, then find the amount of import of India in the same year.
a)  Rs. 0.6 million  
b)  Rs. 1.2 million  
c)  Rs. 0.75 million
d)  Can’t be determined   
e)  None of these
3). In which of the following years was the amount of import the maximum for Pakistan? (Assume that the amount of import is the same for each year.
a)  2015      
b)  2011      
c)  2013
d)  None of these
e)  2014
4). If the amount of import for India in the year 2014 and the amount of export for Brazil in 2015 respectively be the same, then find the ratio of the amount of export in 2014 for India to the amount of import in 2015 for Brazil.
a)  5:2         
b)  2 :5        
c)  16:5
d)  5 : 16     
e)  None of these
5). If the amount of import for Brazil in 2012 was 214 million, then find the amount of export for Brazil in the same year.
a)  Rs. 30 million    
b)  Rs. 35 million
c)  Rs. 40 million
d)  Can’t be determined
e)  None of these

Directions (06-10): Study the following table carefully and answer the given questions.
The following table shows the sales of different types of cars (in hundred) from January to September in Mumbai.

6). The sale of which car shows continuous increase with respect to the previous month?
a)  Audi       
b)  I20         
c)  Hummer
d)  Ciaz       
e)  BMW
7). What was the percentage increase in the sale of the total no. of cars of last three types from Jan to September?
a)  21%       
b)  30%       
c)  None of these
d)  16.66%
e)  33.33%
8). Find the average difference between the Hummer cars and Lancer cars sold over the given months?
a)  2700      
b)  2650      
c)  3700
d)  2400      
e)  None of these
9). In which of the following months was the total number of cars sold the maximum?
a)  January 
b)  June      
c)  May
d)  September
e)  July
10). The number of Volvo cars sold from Jan to September is approximately what per cent more than that of I20 sold during the same period?
a)  45%
b)  35%
c)  50%
d)  55%
e)  40%

Answer:
1)b   2)d   3)c   4)a   5)b   6)d   7)b   8)a   9)e   10)a

Solution:
1).Import of Brazil in 2010 = 6×0.9 = Rs. 5.4 million
:. Export of India in 2013 = (4/0.8) = Rs. 5 million
:. Reqd more% = [(5.4 – 5)/5] × 100 = (4/5) × 10 = 8%
Answer: b)
2).We can’t calculate.
Answer: d)
3).The ratio is maximum for Pakistan in the year 2015. Thus, the amount will be maximum in that year.
Answer: c)
4).Import of India in 2014 = Export of Brazil in 2015 = x(say)
:. Reqd ratio = (x/0.4) × (1/x) = 5 : 2
Answer: a)
5).Amount of export for Brazil in 2012 = 14× (1/0.4) = Rs. 35 million
Answer: b)
6).Ciaz only shows continuous increase with respect to the previous months.
Answer: d)
7).Total number of reqd cars sold in January = 22 + 30 + 18 = 70
Total number of reqd cars sold in September = 30 + 40 + 21 = 91
:. Reqd % increase = [(91-70)/70] × 100 = 30%
Answer: b)
8).Reqd Difference = [(552-363) / 7] × 100 = 2700
Answer: a)
9).Total no.of cars sold in different months Jan – 21400
June – 34800
July – 37000
May – 32300
September – 35100
Hence the total number of cars sold was the maximum in the month of July.
Answer: e)
10).:. Reqd % more = [(463 – 319) / 319] × 100 = 45%.

Answer: a)




More Practice Aptitude Questions for IBPS RRB/clerk 2016 –Click Here

Online Mock Tests 2019: