IBPS Clerk/RRB Mains 2016 – Practice Quantitative Aptitude Questions (Simplification)

 IBPS Clerk 2016 - Practice Quantitative Aptitude Questions
IBPS Clerk/RRB Mains 2016 – Practice Quantitative Aptitude Questions (Simplification) Set-63:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk/RRB Mains and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1–10): What should come in place of the question mark (?) in the following questions?


1). 3÷ 37  × (27)2  × 11.25 + 75% of 45 = ?
a)    131
b)    132
c)    133
d)    134
e)    135

2). 144% of 185 – 44% of 85 = 200 + ?
a)    37
b)    33
c)    29
d)    23
e)    17

3). (17.35)2  – (8.85)2  = 200 + ?
a)    13.7
b)    17.7
c)    19.7
d)    22.7
e)    26.7

4). (1 / 13) × 3237 + (3 / 14) × 5362 + 200% of 1 = ? + 1335
a)    15
b)    35
c)    55
d)    65
e)    75

5). (11 / 7) of (5 / 8) of (13 / 9) of 8568 = ?
a)    12310
b)    12155
c)    12265
d)    12450
e)    12255

6). 200.1 × 9.9 – 25 × 62.5 + 12 × 144 = ? – 26.49
a)    1627.98
b)    1842.28
c)    1958.8
d)    1972.88
e)    2172.98

7).√48  + √80 + √176 + √324 – √121 = ? + 7 + 4√11
a)    4(√5 + √7)
b)    6(√3 + √5)
c)    4(√3 + √5)
d)    3(√5 + √7)
e)    9(√2 + √3)

8).1265 ÷ 25.3 + 102 × 98 – (23)2 = ?
a)    8517
b)    9517
c)    8717
d)    7087
e)    9087

9).3√12167 +  3√21952% of 280 – 3√704969% of 56 = ?
a)    41.56
b)    51.46
c)    51.46
d)    65.56
e)    None of these

10).{ [ 33 (17 / 25) ] ×  [ 34 (22 / 27) ] }  +  { [ 35 (28 / 52) ] ×  [ 36 (37 / 57) ] } = ?
a)    1853.78
b)    3259.55
c)    2467.59
d)    2650.29
e)    2493.13

Answers:
1). e) 2). c) 3). d) 4). d) 5). b) 6). e) 7). c) 8). b) 9). c) 10). e)

Solution:

1). ? = 3÷  37  × (33)2  × 11.25 + [(75 × 45) / 100]
= (3)3 + 6 – 7 × 11.25 + 33.75
= 9 × 11.25 + 33.75
= 101.25 + 33.75 = 135
Answer:  e)

2). [(144 × 185) / 100] – [(44 × 85) / 100]
= 266.7 – 37.4 = 229 = 200 + 29
Answer: c)

3). (17.35)2  – (8.85)2  = (17.35 + 8.85) (17.35 – 8.85)
= 2.62 × 8.5 = 222.7
Answer: d)

4). (3237 / 13) + [(3 × 5362) / 14] + [ (200 × 1) / 100]
= 249 + 1149 + 2 = 1400
? = 1400 – 1335 = 65
Answer: d)

5). Answer: b)

6). 200.1 × 9.9 – 25 × 62.5 + 12 × 144 = ? – 26.49
Or, 1980.99 – 1562.5 + 1728 = ? – 26.49
Or, ? = 1980.99 + 1728 + 26.49 – 1562.5
= 3735.48 – 1562.5 = 2172.98
Answer: e)

7).  ? + 7 + 4√11  = √48 + √80 + √176 + √324 – √121
Or, ? = 4√3 + 4√5  + 4√5  + 7 – 7 –  4√11
= 4 (√3 + √5  )
Answer: c)

8). 1265 / 25.3 + 102 × 98 – (23)2 = ?
= 50 + 9996 – 529 = 9517
Answer: b)

9). 3√12167 +  3√21952% of 280 – 3√704969% of 56 = ?
= 23 + [ (28 × 280) / 100 ] – [ (89 × 56) / 100 ]
= 23 + 78.4 – 49.84 = 51.56
Answer: c)

10). = ? { [ 33 (17 / 25) ] ×  [ 34 (22 / 27) ] }  +  { [ 35 (28 / 52) ] ×  [ 36 (37 / 57) ] }
= [ (842 / 25) × (1280 / 37) ] + [ (1848 / 52) × (2089 / 57) ]
= [ (842 / 5) × (256 / 37) ] + [ (616 / 52) × (2089 / 19) ]
= (215552 / 185) + (1286824 / 969)
= 1165.14 + 1302.45 = 2467.59
Answer: e)


  

 

More Practice Aptitude Questions for IBPS RRB/clerk 2016 –Click Here


Online Mock Tests 2019: