IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz

    IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz Set-2
    IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz Set-2:
    Dear Readers, Important Professional Knowledge Questions for IBPS SO IT Officer Exam was given here with answers. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

    1). Which one of the following is considered as the first principle of organization?
    a)   Delegation
    b)   Communication
    c)   Unity of Command
    d)   Supervision
    e)   Co-ordination


    2). Find the odd one out
    a)   Human relations theory
    b)   Informal functioning
    c)   Humanistic theory
    d)   Social theory
    e)   Structural theory


    3). Wage survey method is used for getting information regarding ________.
    a)   Prevailing wages
    b)   Variable wages
    c)   Dearness allowance
    d)   All of these
    e)   None of these


    4). The greatest weakness of the informal organization is ________.
    a)   Its utter instability
    b)   Its behavior can be predicted
    c)   It does not change
    d)   All of the above
    e)   None of these


    5). The main focus of Human Relation Theory is on ______.
    a)   Formal organization
    b)   Informal organization
    c)   individual
    d)   participatory decision-making
    e)   None of these


    6). “Grapevine” is a term used in relation to _______.
    a)   Formal communication
    b)   Informal communication
    c)   Both formal and informal communication
    d)   This term is not used in relation to communication
    e)   All of the above


    7). Management has become more complex because ________.
    a)   There is less time to react to competitive actions
    b)   The equipments used in many of the firm’s activities have become more complex
    c)   Firm have become larger
    d)   All of the above
    e)   None of the above


    8). You are the manger of a firm. Which of the following activities do you initiate first?
    a)   Controlling
    b)   Organizing
    c)   Staffing
    d)   Directing
    e)   Planning


    9). This type of informal overlay describes the pattern of relationships growing out of the feeling of social attraction or rejection that people have for each other.
    a)   Communication overlay
    b)   Power overlay
    c)   Soci-metric overlay
    d)   Decision overlay
    e)   All of the above


    10). This type of informal overlay reveals the actual pattern of pathways which information, such as, correspondence takes in moving through an organization.
    a)   Functional overlay
    b)   Decision overlay
    c)   Power overlay
    d)   Communication overlay
    e)   None of these

    Answers:                         
    1). e) 2). e) 3). d) 4). a) 5). c) 6). b) 7). b) 8). e) 9). c) 10). d)

    For More IBPS HR Officer Study Materials –Click Here 
    Online Mock Tests 2019: