IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz

    IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz
    IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz Set-1:
    Dear Readers, Important Professional Knowledge Questions for IBPS HR Officer Exam was given here with answers. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

    1). Which of the following is the meaning of Human Resource Planning?
    a)   Evaluation of job
    b)   Satisfaction of the employees on the job
    c)   Appraising the performance of employees
    d)   It is the process by which an organization ensures that it has the right number and kind of people at the right place, at the right time
    e)   None of the above


    2). What does “Hierarchy of Authority” means?
    A.  The lower levels have to pursue the goals laid down by higher levels
    B.  The upper levels of hierarchy set the goals to be pursued
    C.  The upper level cannot take disciplinary action against subordinates
    D.  The lower levels have freedom to carry out the operations
    Select the correct answer using the codes given below         
    a)   A and C
    b)   B and C
    c)   C and D
    d)   A and D
    e)   A and B


    3). An informal organization is _______
    A.  Not written
    B.  Not portrayed on organizational charts
    C.  A set of work relationship that grow out of the mutual interactions of persons working together over a period of the time
    D.  Customary, not enacted
    Select the correct answer using the codes given below         
    a)   Only A
    b)   A and B
    c)   A, B and C
    d)   B and D
    e)   All of these


    4). Informal communication network within the organization is known as ______
    a)   External communication
    b)   Oral communication
    c)   Mass communication
    d)   Interpersonal communication
    e)   Grapevine communication


    5). Effective supervision is an activity of ________.
    a)   Organization function
    b)   Staffing function
    c)   Direction function
    d)   Control function
    e)   All of these


    6). _________ has been defined as the means of “conferring authority from one executive or organization unit to another”.
    a)   Hierarchy
    b)   Decentralization
    c)   Delegation
    d)   Staffing
    e)   None of these


    7). According to Neo-classical theory, an organization is ______.
    a)   A structure with well-defined functions
    b)   A structure with well-defined objectives
    c)   A group of people with a common objectives
    d)   A structure with order and objective rationality
    e)   All of the above


    8). Personnel management is not possible ____
    a)   Where the work force is too less
    b)   Large-sized concern
    c)   Number of workers is so large
    d)   All of the above
    e)   None of the above


    9). The Human Relation Theory does not lay emphasis on _________.
    A.  principles
    B.  people
    C.  human motivations
    D.  informal group function
    Select the correct answer using the codes given below         
    a)   Only A
    b)   A and B
    c)   A, B and C
    d)   C and D
    e)   None of these


    10). “Focus on social environment” is related to the ___________
    a)   Human relations
    b)   Unity of direction
    c)   Unity of command
    d)   All of the above
    e)   None of the above

    Answers:                         
    1). d) 2). e) 3). e) 4). e) 5). c) 6). c) 7). c) 8). b) 9). a) 10). a)

    For More IBPS SO Study Materials-Click Here
    Online Mock Tests 2019: