IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz

    IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz
    IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz Set-11:
    Dear Readers, Important Professional Knowledge Questions for IBPS SO IT Officer Exam was given here with answers. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

    1). Which of the following is not correct about the essential features of the internal communication process in an organization?
    a)   Communication involves shared meaning
    b)   Communication involves people
    c)   Communication is symbolic
    d)   Communication requires instruments like radio, telephone r television etc.
    e)   All of these


    2). Communication can be
    a)   upward
    b)   downward
    c)   horizontal
    d)   diagonal
    e)   All of these


    3). Communication in an organization flows
    a)   From top to bottom
    b)   From bottom to top
    c)   Both ways
    d)   All of these
    e)   None of these


    4). Upward communication flows
    a)   From top to bottom
    b)   From bottom to top
    c)   Both ways
    d)   All of these
    e)   None of these


    5). The three methods of science are
    A. Observation and measurement.
    B. Experiment
    C. Analysis and tabulation
    D. Representation
    Select the correct answer using the codes given below
    a)   B and D
    b)   B and C
    c)   C and D
    d)   A and D
    e)   A and B


    6). In which of the following way the bureaucratic theory is criticised?
    a)   That  it takes too much mechanistic view of human nature.
    b)   That it ignores the effect of human feelings, emotions, group loyalties etc on organizations
    c)   That it makes wrong assumptions about human motivation
    d)   All of the above
    e)   None of these


    7). Planning function in any enterprise is
    a)   A short-term
    b)   A continuous process
    c)   Done in emergencies
    d)   Top management’s will
    e)   None of these


    8). Selecting the best possible objects, policies, procedures and programmes out of available alternatives come under
    a)   Co-ordination
    b)   Organization
    c)   Communication
    d)   Controlling
    e)   Planning


    9). Which of the following activities is associated with co-ordination of work in the business organization?
    a)   Planning
    b)   Organizing
    c)   Staffing
    d)   Directing
    e)   Controlling


    10). Find out correct answer regarding classical theory of organization?
    A. It throws focus on human being as such.
    B. It throws focus not on human beings as such but on the role
    C. It is normally the dominant set of work relationship
    D. All of the above
    Select the correct answer using the codes given below
    a)   A and B
    b)   A and D
    c)   A and C
    d)   Only D
    e)   B and C


    Answers:                         
    1). d)   2). e)   3). c)   4). b)   5). e)   6). d)   7). b)   8). e)   9). b)   10). e)

    For More IBPS/SBI Marketing Officer Questions- Click Here

    Online Mock Tests 2019: