IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz

    IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz Set-9
    IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz Set-9:
    Dear Readers, Important Professional Knowledge Questions for IBPS SO IT Officer Exam was given here with answers. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

    1). A person who has ultimate control over the affairs of the factory under Factories Act, 1948 is called as
    a)   occupier
    b)   manager
    c)   chairman
    d)   managing director
    e)   None of these


    2). Which one of the following is not a welfare provision under Factories Act, 1948
    a)   Canteen
    b)   Creches
    c)   First aid
    d)   Drinking water
    e)   None of these


    3). Mention the type of leave facilities available to a worker under the Factories Act, 1947
    a)   Annual leave with wages as per Factories Act
    b)   Casual leave as per standing orders
    c)   National and festival holiday
    d)   All of the above
    e)   None of above


    4). If the factory employees more than 1000 workers, they should appoint qualified ______ to carry out the prescribed duties.
    a)   Safety officer
    b)   Welfare officer
    c)   Security officer
    d)   All of these.
    e)   None of these


    5). Manager of every factory should sent an annual report to the inspectorate of factories containing details like number of workers employed, leave with wages, safety officers, ambulance room, canteen, shelter, accidents in Form No….. on or before 31st  January.
    a)   14
    b)   21
    c)   25 (1)
    d)   25(2)
    e)   22


    6). If any employee found violating the section 20 of Factories Act, 1947 shall be fine upto
    a)   Rs.10
    b)   Rs.5
    c)   Rs.15
    d)   Rs.20
    e)   Rs.30


    7). Section 41-G of the Factories Act, 1948 says about
    a)   Fencing of machineries
    b)   Facing of machineries
    c)   Work on near machinery in motion
    d)   Worker’s participation in safety management
    e)   None of  the above


    8). Who is responsible for payment to a person employed by him in a factory under the payment of Wages Act, 1936?
    a)   Account manager
    b)   HR manager
    c)   Manager
    d)   Owner
    e)   None of the above


    9). The applicant/occupier who propose to start the factory should submit the
    a)   Form No 1
    b)   From No 2
    c)   Form No 2 (A)
    d)   Form No 1(A)
    e)   Form No 24


    10). The license fee can be paid to get license for a factory maximum upto
    a)   Only one year
    b)   Two years
    c)   Three years
    d)   Five years
    e)   None of these


    Answers:                         
    1). a) 2). d) 3). d) 4). a) 5). e) 6). b) 7). d) 8). c) 9). b) 10). d)

    For More IBPS HR Officer Study Materials – Click Here 
    Online Mock Tests 2019: