IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz

    IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz Set-8
    IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz Set-8:
    Dear Readers, Important Professional Knowledge Questions for IBPS SO IT Officer Exam was given here with answers. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

    1).Action learning is a process which provides managers an opportunity to
    a)   Work full time on projects, analyzing and solving problems in departments other than their own
    b)   Visit and have interaction with other personnel
    c)   Describe their departmental problems to others
    d)   Showcase their own talents and abilities
    e)   None of the above


    2).Which of the following is an important feature of “Autonomous Working Group”?
    a)   The group reports directly to the senior management by passing their immediate bosses
    b)   The creation of teams which have a high level of autonomy and control over their immediate working environment
    c)   The bringing together of various individuals who have a common interest in solving certain problems
    d)   A group of experts brought into research new ways of producing a product
    e)   None of these


    3).Which of the following kind of stress is faced by an individual when an individual realizes unlikable results from his interaction with the environment?
    a)   Anticipatory stress
    b)   Positive stress
    c)   Negative stress
    d)   Any of these
    e)   None of these


    4).The exhaustion suffered by an individual due to continuous exposure to a stress causing situation is normally known as
    a)   Fatigue
    b)   Monotony
    c)   Burn out
    d)   Tiredness
    e)   None of these


    5).Modifying methods of performing a job to reduce the levels of skills or skills demanded is known as
    a)   Multi-tasking
    b)   De-tasking
    c)   Multi-skilling
    d)   All of these
    e)   None of these


    6).Which of the of following statement implies motivation correctly?
    a)   Exert more effort to accomplish the desired goals of the organization
    b)   Exert more efforts to accomplish the individual goals
    c)   Exert more efforts to accomplish the common goals of employees
    d)   Exert more efforts to accomplish the desired goals of the employer, employees and the government
    e)   None of the above


    7).Which of the following is not considered as a leadership style?
    a)   Task oriented leadership style
    b)   Society oriented leadership style
    c)   Employee oriented leadership style
    d)   Autocratic leadership style
    e)   None of the above


    8).X and Y theory was propounded by
    a)   Herzberg
    b)   Maslow
    c)   Porter and Lawler
    d)   2 and 3
    e)   Mc Gregor


    9).In Maslow’s need hierarchy theory, which of the following cannot be considered as high order needs?
    a)   Safety needs
    b)   social needs
    c)   Self-esteem needs
    d)   Self-actualisation needs
    e)   None of these


    10).With which of the following learning cognitive, affective and physical emergies are associated with?
    a)   Accelerated learning
    b)   Reflective learning
    c)   Traditional learning
    d)   Any of these
    e)   None of these


    Answer:
    1) a)  2) b)  3) a)  4) c)  5) b)  6) d)  7) b)  8) e)  9) a)  10) a)

    For More IBPS HR Officer Study Materials – Click Here 

    / 5. Reviews

    Online Mock Tests 2019: