IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz

    IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz Set-7
    IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz Set-7:
    Dear Readers, Important Professional Knowledge Questions for IBPS SO IT Officer Exam was given here with answers. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

    1). Reduction of labour force is termed as
    a)   termination
    b)   retrenchments
    c)   lay-off
    d)   right-sizing
    e)   None of these


    2). Which one of the following is the main objective of labour welfare activities?
    a)   To provide the facility of drinking water, recreational activities and libraries, etc
    b)   To provide wages to the labour compatible to other competitors
    c)   To provide opportunities to interact with their seniors
    d)   All of the above
    e)   None of these


    3). The need of labour welfare activities have arisen because of
    a)   The population explosion
    b)   The industrial revolution
    c)   The awareness among people
    d)   The increase in women work force
    e)   All of the above


    4). Which of the following leads to reduction of labour cost by the assistance of labour specialization technique?
    a)   Development of dexterity
    b)   Development of specialized tools
    c)   Development of measures so that jobs and tools are not changed resulting in loss of time
    d)   All of the above
    e)   None of these


    5). Labour standards are necessary to determine which of the following?
    a)   The activities necessary to perform a task
    b)   Cost and time estimates prior to production
    c)   The cost of raw materials to be consumed in the process
    d)   The cost of equipments required to perform a task
    e)   All of the above


    6). Under which of the following conditions demand for labour rises?
    a)   When there is increase in demand for goods and services
    b)   When there is decrease in demand for goods and service
    c)   When there is increase in the population
    d)   Where there is decrease in death rate
    e)   All of the above


    7). According to the Health and Safety at Work Act, it is the responsibility of every employee to
    a)   Have compliance with health and safety instructions
    b)   Take care of his/her own health and safety as well as of others
    c)   Take unnecessary risk to show his loyalty
    d)   Report about every small incident to the top management
    e)   None of the above


    8). Which of the following needs to be provided, if 30 or more than 30 lady employees are there in any organization?
    a)   Play school
    b)   Beauty parlour
    c)   Co-operative store
    d)   Driving school
    e)   Creche


    9). It is expected that the implements for safety in every factory should be
    a)   Of good quality
    b)   Properly maintained
    c)   Fully examined by a competent party
    d)   All of the above
    e)   None of the above


    10). As per Supreme Court order, what should a company do if it even cannot pay statutory wages?
    a)   As per the choice of employee
    b)   Manage somehow
    c)   Make a plea to employees
    d)   As per the choice of management
    e)   Close down


    Answers:                         
    1). b) 2). a) 3). c) 4). d) 5). b) 6). a) 7). a) 8). e) 9). d) 10). e)

    For More IBPS HR Officer Study Materials – Click Here 
    Online Mock Tests 2019: