IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz

    IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz Set-6
    IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz Set-6:
    Dear Readers, Important Professional Knowledge Questions for IBPS SO IT Officer Exam was given here with answers. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

    1). Which of the following is not a characteristic of trade union?
    a)   Voluntary association
    b)   Intermediary
    c)   Common goals
    d)   Enterprise
    e)   Individual actions


    2). Which union is focused on making the skills of its members valuable and not easily replaceable in organizations?
    a)   Industrial union
    b)   General union
    c)   Bargaining
    d)   White-collar union
    e)   Occupational union


    3). A union meant to protect the interests and rights of the non-manual employees is called a _________.
    a)   White-collar union
    b)   Brown-collar union
    c)   Blue-collar union
    d)   Grayish union
    e)   None of these


    4). Employee join unions to fulfill their ________ needs.
    a)   Social
    b)   Economic
    c)   Esteem
    d)   a) and c)
    e)   All of these


    5). Which of the following can be referred to the psychotically contract between an employer and an employee as an unsaid obligation between each other?
    a)   The loyalty and trust of the employees
    b)   Pay and working conditions
    c)   Other non-monetary benefits
    d)   An assurance of training
    e)   None of the above


    6). The employers who reflect a conservative perspective to employee relations are generally _______.
    a)   Welcoming of them
    b)   Hostile to trade unions
    c)   Seeking agreement with single unions
    d)   All of the above
    e)   None of the above


    7). In which of the following circumstances discrimination while selecting an employee is justified?
    a)   Where the employer prefers to employ someone of a specific sex
    b)   Where the employer believes that the tasks are more suitable for someone of a specific sex
    c)   Where a person is employed to provide authenticity such as employing a black person to play a black role in a play
    d)   Where there has been customary to employ a person of one caste to other sex
    e)   None of the above


    8). The physical or mental harassment, humiliation, irritation, frustration and bullying each other need to be monitored seriously by the managers at work because _______.
    a)   It may lead to financial loss of the employer
    b)   It may lead to impairment of an employee’s physical or mental health
    c)   It may lead to faults in the machinery being used
    d)   All of the above
    e)   None of these


    9). Annualized hours refer to _______.
    a)   Calculating working time on weekly basis
    b)   Calculating working time on an annual basis
    c)   Calculating working time for seasonal workers
    d)   Calculating working time for shift workers
    e)   All of the above


    10). Which factors is the most likely to have caused as shift in power away from unions and towards management over the last decade?
    a)   The existence of tacit unwritten agreements between management and unions based on “custom and practice”
    b)   The growth of “single unionism” within the workplace
    c)   The introduction of schedule I of the Employment Relations Act of 1999
    d)   The relatively healthy growth of the UK company
    e)   All of the above


    Answers:                         
    1). e) 2). e) 3). b) 4). e) 5). a) 6). b) 7). c) 8). b) 9). b) 10). b)

    For More IBPS HR Officer Study Materials – Click Here 

    / 5. Reviews

    Online Mock Tests 2019: