IBPS IT Officer- Professional Knowledge Quiz

    IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz
    IBPS IT Officer- Professional Knowledge Quiz Set-24:                            

    Dear Readers, Important Professional Knowledge Questions for IBPS SO IT Officer Exam was given here with answers. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

     1). A direct Memory Access (DMA) transfer implies
    a)   Direct transfer of data between memory and accumulator
    b)   Direct transfer of data between memory and I/O devise without the use of microprocessor
    c)   Transfer of data exclusively within microprocessor registers
    d)   A fast transfer of data between microprocessor and I/O devices
    e)   None of these


    2).In Intel 8085 A microprocessor Ale signals made high to
    a)   Enable the data bus to be used as low order address bus
    b)   To latch data D0-D7from data bus
    c)   To disable data bus
    d)   To achieve all the functions listed above
    e)   None of these


    3).The interfacing device used for the generation of accurate time delay in a microcomputer system is
    a)   Intel-8251
    b)   Intel-8257
    c)   Intel-8253
    d)   Intel-8259
    e)   None of these


    4).The number of output pins of a 8085 microprocessor are
    a)   40
    b)   27
    c)   21
    d)   19
    e)   None of these


    5).Memory-mapped I/O-scheme for the allocation of address to memories and I/O devices, is used for
    a)   Small systems
    b)   Large systems
    c)   Both Large and Small systems
    d)   Very large systems
    e)   None of these


    6).The program counter in a 8085 microprocessor is a 16 bit register, because
    a)   It counts 16 bits at a time
    b)   There are 16 address times
    c)   It facilitates the user storing 16 bit data temporarily
    d)   It has to fetch two 8 bit data at a time
    e)   None of these


    7).Which logical operation is performed by ALU of 8085 complement a number?
    a)   AND
    b)   NOT
    c)   OR
    d)   EXCLUSIVE OR
    e)   None of these


    8).A microprocessor is ALU
    a)   And control unit on a single chip
    b)   And memory on single chip
    c)   Register unit and I/O device on a single chip
    d)   Register unit and control unit on a single chip
    e)   None of these


    9).Consider the following statements:
    1. Indirect addressing is not possible for I/O mapped I/O port addresses.
    2. Pointers cannot be used to access memory mapped I/O addresses.
    3. Fewer machine instructions can be used with I/O mapped I/O addressing.
    4. With an 8085 microprocessor; one can access at the most 512 devices with unique addresses using I/O mapped I/O addressing.
    Which of the statements given above are correct?
    a)   1, 2 and 3
    b)   2 and 4
    c)   3 and 4
    d)   1 and 3
    e)   None of these


    10).INR instruction of 8085 does not affect carry flag. Which of the following is correct about INR instruction?
    a)   Overflow cannot be detected
    b)   Overflow can be detected
    c)   If a programme require overflow to be detected ADD instruction should be used instead of INR.
    d)   It can be used to increase to contents of the BC register pair
    e)   None of these


    Answers:                         
    1). d)   2). c)   3). a)   4). d)   5). d)   6). a)   7). d)   8). c)   9). a)   10). c)

     For More IBPS/SBI IT Officer Questions- Click Here
    Online Mock Tests 2019: