IBPS PO Mains 2015 – Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) With Solutions Set-11

IBPS PO Mains 2015 - Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) With Solutions
IBPS PO Mains 2015 – Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) With Solutions Set-11:
Dear Reader, Practice Aptitude Questions from Data Interpretations was given here with explanation, candidates those who need practice in this topic can use it.
           

Directions (1-10): The following line graph shows the batting performance of four batsmen in a five-one day tournament.
            Batting performance of four Indian batsmen in five matches of a one-dayer tournament













1).Which two one-dayers saw the same batting average?
a)   1 and 3
b)   3 and 4
c)   4 and 1
d)   1 and 2
e)   None of these

2).What is the difference between Virat’s and Sehwag’s batting average for the tournament?
a)   40
b)   30
c)   20
d)   10
e)   50

3).In how many matches was Virat the third highest scorer amongst the four batsmen?
a)   Two
b)   Three
c)   Four
d)   Five
e)   One

4).To equal Rohit’s five-match average, how many runs should Virat have scored in the last match?
a)   190
b)   144
c)   150
d)   160
e)   174

5).What is the difference between Rohit’s and Sehwag’s average scores for all the innings?
a)   44
b)   34
c)   54
d)   74
e)   None of these

Directions (6-10): Read the table and bar graph carefully to answer the givenquestions.
Candian investment approved by the Government of India

2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
Total
Rs.
32
19.34
96
24.20
327.80
92.80
592.35
638.24
1624.47
3447.2
US$
1
0.5
2.6
0.8
7.5
3.2
16.92
17. 82
36. 7
87. 04
6).Which year showed the lowest rate of the rupee against the dollar?
a)   2013
b)   2014
c)   2010
d)   2009
e)   2007

7).The total import in 2013 and 2014 together is what per cent more than the total export in that year?
a)   200%
b)   300
c)   600%
d)   650%
e)   700%

8).For how many years was the rate of the rupee against the dollar higher than the average rate for the entire period?
a)   Six
b)   Five
c)   Four
d)   Three
e)   Seven

9).Which year saw the maximum devaluation of the rupee with respect to the dollar in absolute terms?
a)   2007
b)   2010
c)   2008
d)   2013
e)   2014

10).Which of the following statements is/are true?
(A) Canadian investment approval by the GOI rose consistently throughout the decade.
(B) Canadian investment approval by the GOI was irregular in the early 2000s and rose regularly after 2006.
(C)India exported more to Canada than it imported from it for the period 2012-14
a)   Only (C)
b)   Only (B) and (C)
c)   Can’t be determined
d)   Only (A) and (C)
e)   Can’t be determined.

Answers:                         
1). e) 2). b) 3). a) 4). a) 5). c) 6). b) 7). e) 8). c) 9). e) 10). a)

Solutions for the Above Data Interpretations Questions:

1).
In Match 1→290/4=72.5
In Match 2→350/4=87.5
In Match 3→310/4=77.5
In Match 4→360/4=90
In Match 5→340/4=85
Answer: e)
2).Sehwag’s average =(80+6-+70+30+60)/5 =60
Virat’s average =(60+110+90+120+70)/5 =90
Difference=90-60=30
Answer: b)
3).In Match 1 and Match 5
Answer: a)
4).Average score of Rohit =(100+120+110+130+110)/5 =114
Virat’s score in the first four matches =380
Virat should score in the last match
114×5 – 380 = 570-380 =190
Answer: a)
5).Average score of Rohit =114
Average score of Sehwag =300/5 =60
Difference =(114-60)=54
Answer: c)
6).For lowest rate of rupee against dollar, find the highest ratio of rupee to dollar from the table. In the given information the least value of rupees is in 2014. Sec Q.8 below
Answer: b)
7).Total import =300+500 =800 million dollars
Total export =50+50 =100 million dollars
Required%= [ (800-100)/100]×100 =700%
Answer: e)
8).The higher rate of rupee against dollar means lesser rupee per dollar.
Now, Rate of dollar in 2006→32/1 =32
Similarly,2007→19.34/0.5 =38.68
2008→96/2.6 =36.92
2009→24.2/0.8=30.25
2010→327.8/7.5=43.71
2011→92.8/3.2=29
2012→592.35/16.92=35.01
2013→638.24/17.82=35.82
2014→1624.47/36.7 =44.26
Average rate for the entire period
=1/9(32+36.68+36.92+30.25+43.71+29+35.01+35.82+44.26)
=1/9 × 325.65 =36.18
Hence 2009, 2011, 2012 and 2013
Answer: c)
9).Find the rupee to dollar value for each year and look for the highest number. This was in 2014.
Answer: e)
10).Only C) is correct.

Answer: a)
People Also Visited:
Online Mock Tests 2019: