IBPS PO Mains 2015 – Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) With Solutions Set-13

IBPS PO Mains 2015 - Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
IBPS PO Mains 2015 – Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) With Solutions Set-13:
Dear Reader, Practice Aptitude Questions from Data Interpretation was given here with explanation, candidates those who need practice in this topic can use it.

Directions(Q.1-5):Study the bar graph carefully and answer the given questions:
  

1). The percentage increase in the sales from 2011 to 2012 was
a)   160%
b)   140%
c)   60%
d)   100%
e)   None of these

2).The sales of mobile phones in 2009 is what per cent of the sales in 2012?
a)   50%
b)   37.5%
c)   30%
d)   33 1/3%
e)   None of these

3).What is the average of the total sales of mobile phones during 2008 to 2013?
a)   12 1/6 lakh
b)   10 2/3 lakh
c)   21 2/3 lakh
d)   20 5/6 lakh
e)   None of these

4).The sum of the sales of mobiles phones in 2010 and 2011 together is what per cent of the sum of the sale of mobile phones in 2008 and 2012?
a)   33.3%
b)   66.6%
c)   77.7%
d)   50%
e)   None of these

5).If the sales of mobile phones in 2010 is increased by 50% then it is by what per cent less then the sales in 2011
a)   40%
b)   60%
c)   50%
d)   33.3#
e)   None of these

Directions (6-10): Study the following bar graph carefully to answer the questions that follow.
            Number of persons (in thousand) using three different types of mobile services over years

 6).What is the average number of persons using mobile service R for all the years together?
a)   20000
b)   22500
c)   21340
d)   23800
e)   25500

7).The total number of persons using all types of mobile services in the year 2007 is what per cent of the total number of persons using all three mobile services in the year 2010?
a)   75%
b)   91%
c)   68%
d)   89%
e)   None of these

8).The number of persons using mobile service Q in the year 2009 is what per cent of the total number of persons using all the three mobile services in that year?
a)   48%
b)   52%
c)   40%
d)   60%
e)   38%

9).What is the ratio of the number of persons using mobile service Q in the year 2008 to that of those using the same service in the year 2011?
a)   3:4
b)   5:3
c)   5:13
d)   4:3
e)   3:5

10).What is the total number of persons using mobile service R in the year 2008 and 2011 together?
a)   25000
b)   30000
c)   35000
d)   40000
e)   45000

Answers:                         
1). c) 2). b) 3). d) 4). c) 5). a) 6). a) 7). a) 8). c) 9). e) 10). b)
Solutions:

1). Required% increase =(40-25)/25×100
                                    =15/25×100 =60%
Answer: c)
2). Required% =15/40 ×100 =37.5%
 Answer: b)
3). Total sum of sales of mobile phones in 2008-2013=125 lakh
    ∴Average =125/6 =20 (5/6) lakh
Answer: d)
4). The sum of sales of mobile phones in 2010 and 2011 =10+25=35 lakh
The sum of sales of mobile phones in 2008 and 2012 =5+40 =45 lakh
Required %=35/45×100 =77.7%
 Answer: c)
5). Sales of mobile phones in 2010 =10 lakh
  After increase by 50%, sales =15 lakh
  %decrease =(25-15)/25×100 =40%
Answer: a)
6). Average number of people using mobile service R=(20+20+20+10+30)/6×1000
  =120/6×1000 =20000
Answer: a)
7). Required % =45/60×100 =75%
Answer: a)
8). Required % =20/50×100 =40%
Answer: c)
9). Required ratio =15/25 =3:5
Answer: e)
10). Total number of persons using mobile service R in the year 2008 and 2011 =(20+10)×1000 =30000
Answer: b)
 People Also Visited:

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019:

Subscribe and get Unlimited Free Videos