IBPS PO Mains 2015- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) With Solutions Set-2

IBPS PO Mains 2015- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) With Solutions
IBPS PO Mains 2015- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) With Solutions Set-2:
Important Aptitude Questions for Upcoming IBPS PO-V Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.

Direction(01-05): Use the table to answer the following questions.

1). Suppose the interest rate of plan C is changed to that of plan A, how much more or less one can earn as interest on a principle amount of Rs.10, 000?
a)   Rs. 229
b)   Rs. 219
c)   Rs. 239
d)   Rs. 199
e)   Rs. 189

2). If the investment term under plan D is tripled, what will be the interest earned under the new plan?
a)   Rs.10,595.70
b)   Rs.10,585.70
c)   Rs.10,955.70
d)   Rs.10,575.90
e)   Rs.10,585.90

3). After maturity of plan B if the amount along with interest is reinvested in plan A. What will be the maturity amount after a period of 24 months?
a)   Rs.27,500
b)   Rs.27,850
c)   Rs.28,500
d)   Rs.28,750
e)   Rs.28,775

4). What is the ratio between interest earned under plan C (Compounded annually) and
plan C (If the interest is not compounded)?
a)   68:63
b)   200:209
c)   210:219
d)   209:200
e)   219:210

5). A minimum of how many months should one invest Rs.25,000 in plan D so that the Interest earned is not less than Rs.6,600.
a)   48
b)   36
c)   30
d)   24
e)   12

Directions(06-10): An exhibition featuring traditional clothes consists of mens, ladies and kids sections. Each section is alloted a square area and the perimeter of 3 sections adds upto 240m and is distributed as follows.

Three types of bulbs are used to light up the entire area and they are distributed in accordance with the following criteria.

6). What is the ratio between the areas of ladies, kids and gents sections?
a)   41.67:33.33:25
b)   20:16:12
c)   25:9:16
d)   16:9:25
e)   Cannot be determined

7). If the furnishing of each square meter requires Rs.125, How much more money is required to furnish the gents area than the kids section?
a)   Rs.22875
b)   Rs.28175
c)   Rs.21875
d)   Rs.21975
e)   RS.22250

8). What will be cost for lighting up the ladies section provided that each LED costs Rs.80, CFL Rs.75 and incandescent bulb Rs.12?
a)   Rs.12175
b)   Rs.12225
c)   Rs.12715
d)   Rs.12525
e)   Rs.12515

9.) What percentage of the LED bulbs is utilized to light up the kids section?
a)   16%
b)   17%
c)   14%
d)   20%
e)   18%

10). What will the total electricity consumption of the ladies and gents section togetherin a day provided that consumption of each LED is 0.2units/day, CFL is 0.4units/day, and incandescent bulbs 1unit/day respectively?
a)   102.5
b)   102.4
c)   105.5
d)   115.5
e)   112.5

Answer:
1). b)   2). a)   3). c)   4). d)   5). d)   6). c)   7). c)   8). a)   9). e)   10). b)
Check here the solutions for the above Aptitude questions:
Plan
A (Simple interest)
B (Simple interest)
C Compounded annually)
D(Compounded annually)
Principle
Rs.15,000
Rs.20,000
Rs.10,000
Rs.25,000
Term
42 months
30 months
24 months
12 months
Interest rate
10%
7.5%
9%
12.50%
Interest
Rs.5250
Rs.3750
Rs.1881
Rs.3125
1).
Interest earned under default plan C = Rs.1881
Interest rate of plan A=10%
Interest earned under plan C at 10% p.a compounded annually = Rs.2100
Difference in interest earned = 2100 – 1881= Rs.219
Answer: b)
2).
Original term is 12 and when it is tripled it becomes 36 months.
Interest on Rs.25,000@12.50p.a (Compounded annually) for 36 months is Rs.10,595.70
Answer: a)
3).
Maturity amount of plan B = Rs.23,750
Rs.23,750 deposited for 2 years in plan A gives Rs.28,500 on maturity.
Answer: c)
4).
Interest earned under plan C (Compounded annually) = Rs.1881
Interest earned underplan C (If the interest is not compounded) = Rs.1800
Ratio will be 1881:1800=209 : 200
Answer: d)
5).
Investment of Rs.25,000 in plan D will earn Rs.6640.25 in 24 months.
Answer: d)
Directions(6-10): Perimeter of a square= 4 × length of its one side
Ladies: 41.67% of 240= 100m (each side is 25m and area is 625m2)
Gents: 33.33% of 240= 80m (each side is 20m and area is 400m2)
Kids: 25% of 240= 60m (each side is 15m and area is 225m2)
From the above data we can arrive create the following table.
Bulb Type
Distribution
Ladies
 Gents
Kids
Total
LED
1 per 5 m2
125
80
45
250
CFL
1 per 25 m2
25
16
9
50
Incandescent
1 per each 4m of perimeter
25
20
15
60

6).
Ratio between the areas of ladies, kids and gents sections is 625 : 225 : 400 = 25 : 9 :16
Answer: c)
7). 
Area of gents section – Area of kids section = 400 – 225=175m2
Furnishing charge is Rs.125/m2
Expense for furnishing extra 175 m2 = 175 × 125= 21875
Answer: c)
8).
Cost for lighting up the ladies section = 125 × 80 + 25 × 75 + 25 × 12 = Rs.12175
Answer: a)
9).
Percentage of the LED bulbs utilised to light up the kids section = 45 250 × 100= 18%
Answer: e)
10).
Total number of LED, CFL, and incandescent bulbs in ladies and gents section together is 205, 41, and 45 respectively.
Therefore the total electricity consumption in a day = 205 × 0.2 + 41 × 0.4 + 45 × 1 = 102.4
Answer: b)

Online Mock Tests 2019: