IBPS PO Mains 2015 – Practice Aptitude Questions (Quadratic Equations) With Solutions Set-10

IBPS PO Mains 2015 - Practice Aptitude Questions (Quadratic Equations) With Solutions
IBPS PO Mains 2015 – Practice Aptitude Questions (Quadratic Equations) With Solutions Set-10:

Dear Reader, Practice Aptitude Questions from Quadratic Equations was given here with explanation, candidates those who need practice in this topic can use it.

      Directions (1-5): In each question, two equations I and II are given. You have to solve both the equations and give answer

 

1). I.13x2=x×247×x-1
     II.y1/3×14=294÷y2/3

 

2).I.8x2-78x+169 =0
     II.20y2-117y+169 =0

3).I.(169)1/2x+√289=134
     II.(361)1/2y2-270=1269

 

 

4).I.x2-14x +49=0
    II.y2-10y-56=0

 

 

5). I.8x2+29x-12=0
     II.3y2+12y+9=0

 

Directions (6-10):In each question, two equations I and II are given. You have to solve both the equations and give answer
6).I.x2-6√3x-48=0
    II.y2-√2y-24=0

7).I.x2-11x+24=0
    II.y2-7y+12=0

8).I.12x2-17x+6=0
    II.20y2-31y+12=0

9).I.3x2-8x+4=0
    II.4y2-15y+9 =0

 

10).I.3√(x11)-(2401/[3√x]) =0
      II.√y7-(1296/√y)=0

 

 

Answers:                         

1). c) 2). a) 3). a) 4). e) 5). e) 6). e) 7). e) 8). d) 9). e) 10). e)

Solutions for the above Aptitude Questions:
 
1).
 I.13x2= x × 247 × 1/x
      Or, 13x2=247
      Or, x2=19
     x=±4.35
   II.y1/3×14= 294 / y2/3
      Or, y(1/3+2/3)=294/14
    Or, y=21
   Hence x (less than) y
Answer: c)
2).
I.8x2-78x+169=0
   Or, 8x2-52x-26x+169 =0
   Or, 4x(2x-13)-13(2x-13)=0
  x=13/2, 13/4
        =6.4, 3.25
  II.20y2-117y+169 =0
    Or, 20y2-65y-52y+169 =0
   Or, 5y(4y-13)-13(4y-13)=0
   Or, y=13/5,13/4
  y=2.6, 3.25
  Hence x≥y
Answer: a)
3).
 I. (169)1/2x+289=134
    Or, 13x+17=134
  Or, 13x=117
 x=9
II. (361)1/2y2-270=1269
   Or, 19y2=1269+270
  Or, y2=81
 y=±9
Hence, x≥y
Answer: a)
4).
 I. x2-14x+49=0
   Or, x2-7x-7x+49=0
  Or,(x-7)(x-7)=0
x=7
 II.y2-10y-56=0
  Or, y2-14y+4y-56=0
 Or,y(y-14)+4(y-14)=0
y=14,-4
Relation can’t be established.
Answer: e)
5).
I. 8x2+29x-12=0
   Or, 8x2+32x -3x-12=0
  Or,8x(x+4)-3(x+4)=0
 x=3/8,-4
II. 3y2+12y+9=0
    Or, 3y2+3y+9y+9=0
   Or, 3y(y+1)+9(y+1)=0
  Or, y=-9/3,-1
 = -3,-1
Relationship can’t be established.
Answer: e)
6).
I. x2-63x-48=0
    Or, x2-83x +23x-48=0
   Or,x(x-83)+23(x-83)=0
   Or,(x+23) (x-83)=0
 x=-23,83
    II.y22y-24=0
   Or, y2– 42y +32y-24=0
  Or,y(y-42)+32(y-42)=0
Or,(y+32)(y-42)=0
y=-32,42
Hence relation can’t be established.
Answer: e)
7).
 I. x2-11x+24=0
   Or, x2-8x-3x+24=0
  Or,x(x-8)-3(x-8)=0
  Or,(x-3)(x-8)=0
 x=3,8
II. y2-7y+12=0
  Or, y2-4y-3y+12=0
  Or, y(y-4)-3(y-4)=0
  Or, (y-3)(y-4)=0
y=4,3
Hence, relationship can’t be determined.
Answer: e)
8).
 I.12x2-17x+6=0
   12x2-9x -8x+6=0
  Or, 3x(4x-3)-2(4x-3)=0
 Or, (3x-2)(4x-3)=0
x=2/3, 3/4
II. 20y2-31y+12=0
  Or, 20y2-15y -16y+12=0
 Or, 5y(4y-3)-4(4y-3)=0
 Or, (5y-4)(4y-3)=0
Y=4/5, 3/4
Hence, x≤y
Answer: d)
9).
I. 3x2-8x+4=0
    Or, 3x2-6x -2x+4=0
   Or, 3x(x-2)-2(x-2)=0
  Or, (3x-2)(x-2)=0
 x=2/3, 2
    II. 4y2-15y+9 =0
   Or, 4y2-12y -3y+9 =0
  Or, 4y(y-3)-3(y-3)=0
 Or, (4y-3)(y-3)=0
y=3/4, 3
Hence relation between x and y can’t be established.
Answer: e)
10).
 I.3x11– 2401 /3x =0
      Or, x(11/3+1/3)=2401
     Or, x4=2401=(±7)4
   x=±7
II.y7– 1296 /y=0
  Or, y7/2+1/2=1296
  Or, y4=(±6)4
y=±6
Hence no relationship can be established.
Answer: e)
 
People Also Visited:
 
 
 
 
 
 
 

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019: