IBPS PO Mains 2015- Practice Reasoning Questions (Analogy) with Explanations Set-6

    IBPS PO Mains 2015- Practice Reasoning Questions (Analogy)
    IBPS PO Mains 2015- Practice Reasoning Questions (Analogy) with Explanations Set-6:
    Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO-V Exam was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    Directions (01-10): In each of the following questions, select the related letter / word / number from the given alternatives.
    1). Lion : Forest : : Fish : ?
    a)   Cage
    b)   Nest
    c)   Sky
    d)   Water
    e)   None of these

    2). Polio : Virus : : Anthrax : ?
    a)   Fungus
    b)   Bacteria
    c)   Virus
    d)   Insect
    e)   None of these

    3). Money : Yenom : : Right : ?
    a)   HTIRG
    b)   THGIR
    c)   GIRHT
    d)   IRGHT
    e)   None of these

    4). NIIOLUSL : ILLUSION : : TBERVARE : ?
    a)   STRANGE
    b)   VERTEBRA
    c)   VABTERE
    d)   ERAVEBT
    e)   None of these

    5). RUST : 9687 : : TSUR : ?
    a)   7896
    b)   7869
    c)   7689
    d)   6789
    e)   None of these

    6). 13 : 169 : : ?
    a)   12 : 140
    b)   3 : 6
    c)   11 : 111
    d)   9 : 81
    e)   None of these

    7). 23 : 29 : : 41 : ?
    a)   43
    b)   45
    c)   47
    d)   49
    e)   None of these

    8). 6 : 10 : : 9 : ?
    a)   10
    b)   12
    c)   15
    d)   18
    e)   None of these

    9). River : Tributary : : Tree : ?
    a)   Stem
    b)   Root
    c)   Branch
    d)   Flower
    e)   None of these

    10). Wheel : Hub ∷ Earth : ?
    a)   Moon
    b)   Axis
    c)   Planet
    d)   Sun
    e) None of These

    Answers:
      1). d)   2). b)   3). b)   4). b)   5). b)   6). d)   7). a)   8). c)   9). c)   10). b)
    Check Here the Explanations for the above Reasoning Questions:
    1).
    Forest is the habitat of Lion. Similarly, water body is the habitat of fish.
    Answer: d)
    2). 
    The causative organism of polio is virus. Similarly, the causative organism
    of anthrax is bacteria.
    Answer: b)
    3). 
    Answer: b)
    4). 
    From the jumbled letters NIIOLUSL, we can form the meaningful word
    ILLUSION. Similarly, we can form VERTEBRA from the jumbled letters
    TBERVARE.
    Answer: b)
    5). 
    R U S T
    9  6  8  7
    Similarly,
    T S U R
    7 8  6 9
    Answer: b)
    6).
    The relation is x : x square
    13 × 13 = 169
    Similarly,
    9 × 9 = 81
    Answer: d)
    7). 
    Two consecutive prime numbers are given:
    23 29
    Similarly,
    41 43
    Answer: a)
    8).
    2 × 3 = 6
    2 × 5 = 10
    Similarly,
    3 × 3 = 9
    3 × 5 = 15
    Answer: c)
    9).      
    Tributary is a part of river. Similarly, branch is a part of tree and is analogus
    to tributary in the case of river.
    Answer: c)
    10).   
    Answer: b)


    More Practice Reasoning Questions for IBPS PO V Mains- Check Below:



    / 5. Reviews