IBPS PO Mains 2015- Practice Reasoning Questions (Letter-Number/Symbol Code) Set-5

    IBPS PO Mains 2015- Practice Reasoning Questions (Letter-Number/Symbol Code)
    IBPS PO Mains 2015- Practice Reasoning Questions (Letter-Number/Symbol Code) Set-5:
    Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO-V Exam was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

    Directions (01-05):In each question below is given a group of letters followed by four combinations of digits/symbols numbered a, b, c, and d. You have to find out which of the combinations correctly represents the group of letters based on the following coding system and the conditions and mark the number of that combination as your answer. If none of the combinations correctly represents the group of letter, mark e) i.e., None of these as your answer.
    Letter                         :          R A T K F Q E P J I M U D H
    Digit/Symbol Code   :           3 @ 2 1 9 4 © % 5 8 $ 6 7 @

    Conditions:
    (i) If the first letter is a consonant and the last letter is a vowel, their codes are to be interchanged.
    (ii) If both the first and the last letters are vowels, both are to be coded as *.
    (iii) If both the first and the last letters are consonants, both are to be coded as the code for the last letter.
    1).DPEHQA
    a)   7%©#4@
    b)   @%©#47
    c)   7%©#47
    d)   @%©#4@
    e)   None of these

    2).KEMRDF
    a)   *©$379
    b)   1©$379
    c)   1©$37*
    d)   *©$37*
    e)   None of these

    3).AHDUQK
    a)   1#764@
    b)   1#7641
    c)   *#764*
    d)   @#764@
    e)   None of these

    4).IDQJPT
    a)   8745%2
    b)   2745%8
    c)   *745%*
    d)   2745%2
    e)   None of these

    5).UDKFME
    a)   *719$©
    b)   6719$©
    c)   *719$*
    d)   ©719#$6
    e)   None of these

    Directions (6-10):In each question below is given a group of letters followed by four combinations of digits/symbols numbered a, b, c and d. You have to find out which of the combinations correctly represents the group of letters based on the following coding system and the conditions and mark the number of that combination as your answer. If none of the four combinations correctly represents the group of letters, give e) i.e. ‘None of these’ as the answer.
    Letters                        :          M D R P A T W E I F H U K Z
    Digit/Symbol Code   :          5  6  # 7  8 1 @ $ 2 % 3 © 4 9
    Conditions:
    (i) If the first letter is a consonant and the last letter is a vowel, their codes are to be interchanged.
    (ii) If both the first and the last letters are vowels, both are to be coded as *.
    (iii) If the first letter is a vowel and the last letter is a consonant, both are to be coded as the code for the consonant.
    6).TUKDIP
    a)   1©4627
    b)   1©4621
    c)   7©4621
    d)   1©6427
    e)   None of these

    7).EFDMKA
    a)   $%6548
    b)   $%654$
    c)   *%654*
    d)   8%6548
    e)   None of these

    8).APWTUH
    a)   *7@1© *
    b)   87@1©3
    c)   37@@5
    d)   87@1©8
    e)   None of the above

    9).MARTWE
    a)   58#1@$
    b)   58#1@5
    c)   $8#1@5
    d)   $8#1@$
    e)   None of these

    10).HEMKZI
    a)   2$5493
    b)   3$5492
    c)   3$5493
    d)   2$5492
    e)   None of these

    Answers:
    1). b)   2). e)   3). e)   4). a)   5). c)   6). a)   7). c)   8). e)   9). c)   10). a)

    Explanations:

    Directions(01-05):


    Directions(06-10):


































    More Practice Reasoning Questions for IBPS PO V Mains- Check Below:




    Online Mock Tests 2019: