IBPS PO Model General Awareness Questions Part-I | IBPS PO Exam Preparation

IBPS PO Model General Awareness Questions Part-I | IBPS PO Exam Preparation:  
Model General Awareness questions for the upcoming IBPS PO examination. Candidates those who are preparing for the examination can use these questions.

1).Who is the First Indian Male Shuttler in 32 years to win gold medal at the Common Wealth Games?
a)   Gurusai Datt
b)   Parupalli Kashyap
c)   Ajay Jayaram
d)   Srikanth Kidambi


2).Who is the Head of the Committee, that was formed to look into the possibilities of bring changes in patter of civil services examination among others submitted its report to the government recently?
a)   RK Gupta
b)   Arvind Varma
c)   PK Das
d)   Rakesh Agarwal


3).Which of the following state government has celebrated “Kanyashree Divas” on 14 Aug in order to improve the status and well being of girl child?
a)   Gujarat
b)   West Bengal
c)   Maharashtra
d)   Rajasthan


4).Foreign direct investment (FDI) is NOT prohibited under the Govt Route as well as the Automatic Route in which of the following sectors?
a)   Atomic Energy
b)   Nidhi Company
c)   Business of Chit Fund
d)   None of these


5).With respect to Non-Banking Financial Companies (NBFCs) which of the following statements is/are NOT correct?
a)   They cannot lead and make investment
b)   They cannot accept demand deposits
c)   They do not form part of the payment and settlement systems
d)   None of these


6).’Blue Revolution’ is associated with?
a)   Crude oil production
b)   Bio-Diesel production
c)   Indigo Plantation
d)   Fisheries Sector


7).What is the name of the web site that was launched by Prime Minister Narendra Modi that aims to help citizens contribute in governance by giving their opinions and views on important issues?
a)   My India
b)   My Yuva
c)   My Sarkar
d)   My Gov


8).Which of the following state was first to allot 33 percent reservation for women in their police forces to reduce the sexual violence and crime against women?
a)   Uttar Pradesh
b)   Gujarat
c)   Rajasthan
d)   Madhya Pradesh


9).What is the ceiling percent on Foreign Direct Investment (FDI) for investment in the equity of public sector banks and private sector banks respectively?
a)   49% and 49%
b)   24% and 74%
c)   20% and 74%
d)   49% and 100%


10).The scheduled commercial banks can avail Marginal Standing Facility from the Reserve Bank of India (RBI) for minimum ________and in multiples of ________therefore?
a)   Rs. 1 Cr, Rs. 50 Cr
b)   Rs. 1 Cr, Rs. 1 Cr
c)   Rs. 2 Cr, Rs. 1 Cr
d)   Rs. 5 Cr, Rs. 1 Cr


Answers:                                 
1). b)   2). b)   3). b)   4). d)   5). a)   6). d)   7). d)   8). b)   9). c)   10). b)

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests