IBPS PO Race 2015- Practice Aptitude Questions (Number Series) With Solutions Set-18

IBPS PO Race 2015- Practice Aptitude Questions (Number Series) With Solutions
IBPS PO Race 2015- Practice Aptitude Questions (Number Series) With Solutions Set-18:
Important Aptitude Questions for Upcoming IBPS PO-V Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.

Directions(01-05): Identify which number is wrong in the given series.
1).  2, 3, 4, 4, 6, 8, 9, 12, 16.
a)   3
b)   9
c)   6
d)   12
e)   None of these

2). 3, 4, 10, 32, 136, 685, 41
a)   136
b)   10
c)   4116
d)   32
e)   None of these

3).  69, 55, 26, 13, 5
a)   26
b)   13
c)   5
d)   55
e)   None of these

4).  24576, 6144, 1536, 386, 96, 4
a)   386
b)   6144
c)   96
d)   1536
e)   None of these

5).  11, 5, 20, 12, 40, 26, 74, 54
a)   5
b)   20
c)   40
d)   26
e)   None of these

Directions(06-10): What will come in place of question mark (?) in the following number series?
6). 48, 24, 24, 36, 72, 180, ?
a)   540
b)   720
c)   450
d)   620
e)   None of these

7).  7, 14, 23, 34, 47, ?
a)   64
b)   60
c)   62
d)   72
e)   None of these

8).  12, 13, 28 , 87, 352,(?)
a)   1765
b)   1785
c)   1413
d)   1775
e)   None of these

.

9).  2, 5, 28, 17, 126, 37,(?)
a)   342
b)   512
c)   50
d)   344
e)   None of these

10).  484, 304, 214, 169, ?
a)   146.5
b)   136.5
c)   152.5
d)   156.5
e)   None of these

Answers:                        
1). b)  2). d)  3). c)  4). a) 5). c)  6). a)  7). c  8). a)  9). d)  10). a)
Check Below for Detailed Solutions of the above Aptitude Questions:

Solutions (01-05):

Solutions (6-10):
6.(a) The given series is : *.5, *1, *1.5, *2, *2.5 So the next term = 180*3 = 540.
7.(c) The pattern is + 7, + 9, + 11, + 13, ………… So the next term is = 47 + 15 = 62
8.(a)
The pattern is *1+1, *2+2, *3+3, *4+4
So the next term is = 352*5+5 = 1765
9.(d)
The pattern is 13+1, 22+1, 33+1, 42+1, 53+1, 62+1
So the next term is = 73+1 = 344
10.(a)
The pattern is – 180, – 90, – 45,
So the next term is = 169 – 22.5 = 146.5 

Important Study Materials for IBPS PO-V Preliminary Exam 2015:

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests