IBPS PO Race 2015- Practice Reasoning Questions (Seating Arrangement) With Explanations Set-5

IBPS PO Race 2015- Practice Reasoning Questions (Seating Arrangement) With Explanations
IBPS PO Race 2015- Practice Reasoning Questions (Seating Arrangement) With Explanations Set-5:
Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS PO-V Exam was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.
Directions (Questions. 01 – 05): Read the following information carefully and answer the questions which follow.
Eight friends – Nirvi, Rashi, Diya, Priya, Priti, Reena, Nisha and Isha – are sitting around a circular table but not facing the centre. Each of them has her birthday in different months, viz January, February, March, April, May, June, July and August, but not necessarily in the same order.
Isha, whose birthday is in the month of April, sits third to the right of Priti. The one whose birthday is in the month of June sits second to the left of Nisha, whose birthday is in the month of January. Diya, whose birthday is in the month of July, sits between the persons whose birthday, are in the months of February and June. Nisha sits second to the left of Rashi, who cannot sit adjacent to Priti. Reena’s birthday is in the month of August and sits second to the right of Nirvi, whose birthday is in the month of March.

1). What is the position of Nisha with respect to the person whose birthday is in the month of July?
a)   Third to the left
b)   Third to the right
c)   Second to the right
d)   Fifth to the right
e)   Four to the left


2). Which of the following combinations is definitely true?
a)   Isha – June
b)   Nirivi – January
c)   Priti – August
d)   Rashi- May
e)   None of these


3). How many persons are sitting between Priti and the person whose birthday is in the month of April? (If counted from Priti in clockwise direction)
a)   One
b)   Two
c)   Three
d)   None
e)   None of these


4). Which of the following person’s birthday is in the month of February?
a)   Rashi
b)   Nisha
c)   Priti
d)   Priya
e)   Nirvi


5). ‘Nisha’ is related to ‘June’ and ‘Reena’ is related to ‘March’. In the same way, ‘Priya’ is related to which of the following months?
a)   January
b)   February
c)   August
d)   April

Directions (Questions. 06 -10): Read the following information carefully and answer the questions which follow.

P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting in a row facing north, but not necessarily in the same order.
Q sits second to the left of W’s wife and has two children. No male is an immediate neighbor of Q. T is the son of S, who sits second to the right of W.
S’s son sits second to the right of U. U is the brother of V. U is not an immediate neighbor of W’s wife.
Only one person sits between P and U. P is the mother of V. W’s sister S does not sit on the immediate left of W’s father. Only five persons sit between W’s father and T.
Only one person sits between W and V. V is the father of R. V is not an immediate neighbor of T. Q sits on the extreme left end.

6). What is the position of P with respect to her father-in-law?
a)   Immediate left
b)   Third to the right
c)   Third to the left
d)   Second to the right
e)   Fourth to the left


7). Four of the following five are alike in a certain way based on the given information and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a)   U
b)   R
c)   T
d)   W
e)   V


8).which of the following is true with respect to the given information?
a)   R is the cousin of T.
b)   W and W’s wife are immediate neighbors of each other
c)   No male is an immediate neighbor of R.
d)   W sits third to the left of his son.
e)   Q is the father of W.


9). Who sits on the immediate left of R?
a)   U’s grandfather
b)   V’s daughter
c)   S’s father- in- law
d)   P
e)   V


10). Who is the grandfather of R?
a)   T
b)   Q
c)   V
d)   R
e)   None of these

Answers:                         
1). b) 2). d) 3). b) 4). c) 5). b) 6). d) 7). b) 8). e) 9). a) 10). e)

Check below the detailed explanation for the above Reasoning Questions:


Questions (01- 05):
1).Answer is : b
2).Answer is : d
3).Answer is : b
4).Answer is : c
5).Answer is : b
Questions(06-10):
6).Answer is : d
7).Answer is : b ; All others are males
8).Answer is : e

Online Mock Tests 2019: