IBPS PO V Mains 2015- Important GK Questions (with Special Reference to Banking Sector) 2015- Set-8

    IBPS PO V Mains 2015- Important GK Questions (with Special Reference to Banking Sector) 2015- Set-8
    IBPS PO V Mains 2015- Important GK Questions (with Special Reference to Banking Sector) 2015- Set-8:
    Dear Readers, List of important GK questions with special reference to banking sector was given here,  which will be more useful for the candidates those who are preparing the upcoming IBPS PO V Mains Examination.

                   

    1).Which one of the following banks launched an online customer acquisition solution through which one can apply for home, car, education and personal loans online ?
    a)   ICICI
    b)   HDFC
    c)   State Bank of India
    d)   Yes bank


    2).Which one of the following banks has decided to discontinue issuing slips after cash withdrawals at ATMs and will alert the customer through SMS?
    a)   ICICI
    b)   Federal Bank
    c)   Axis Bank
    d)   HDFC


    3).Which one of the following online payment website had requested Reserve Bank of India (RBI) to increase the limit on money that can be kept in a mobile wallet to Rs.25,000?
    a)   Paytm
    b)   InstaPay
    c)   PayPal
    d)   Freecharge


    4). Which one of the following banks launched Project Tatkal, an initiative to provide doorstep services and expedite Home Loan Application (HLA) process?
    a)   Indian Bank
    b)   SBI
    c)   HDFC
    d)   Bank of Baroda


    5).Which one of the following banks launched the country’s first mobile app that offers Wallet, Shopping, Payments and Banking named LIME?
    a)   Yes bank
    b)   ICICI
    c)   Axis bank
    d)   Tamilnadu Mercantile bank


    6). How many number of Non Banking Financial Companies (NBFC) were suspended by the orders issued by RBI under RBI Act, 1934?
    a)   7
    b)   9
    c)   5
    d)   3


    7).What is the name of the mobile banking app of Kotak Mahindra Bank (KMB) that was launched primarily for unbanked regions?
    a)   India Kodak
    b)   Kotak Bharat
    c)   Kodak India
    d)   Bharat Kodak


    8).What would be the denomination of the coins that the RBI will shortly put into circulation to commemorate golden jubilee of Indo-Pak War 1965?
    a)   Rs. 2
    b)   Rs. 10
    c)   Rs. 5
    d)   Re. 1


    9).Which one of the following is the newly established private bank in India that started its operation on 1stOctober 2015?
    a)   Bandhan bank
    b)   National Securities Depository Limited
    c)   Department of Banking
    d)   IDFC bank


    10).Which one of the following banks has been downgraded by one notch to reflect the growing risk to the bank’s capital position from its mounting stressed assets as per the Fitch ratings released in September 2015?
    a)   Punjab Sind Bank
    b)   Punjab National Bank
    c)   Indian Bank
    d)   Canara Bank


    11).Which one of the following banks launched a 10-second paperless instant loan plan for its existing customers?
    a)   ICICI
    b)   Kodak Mahindra
    c)   HDFC
    d)   Yes bank


    12).As per the RBI notification issued in July 2015, foreign direct investment is prohibited in manufacturing which one of the following products?
    a)   Cotton
    b)   Leather
    c)   Paper
    d)   Tobacco


    13). How many number of payment banks received in-principle approval of RBI in August 2015?
    a)   11
    b)   7
    c)   9
    d)   5


    14). Which one of the following banks launched Pay Zapp, a complete digital payment and purchase solution, a one-stop online portal offering customers Great deals at one place?
    a)   Canara bank
    b)   HDFC bank
    c)   Kodak Mahindra bank
    d)   Axis bank


    15).Which one of the following banks announced its proposal of sharing profits with its employees as part of an initiative for talent retention and motivation?
    a)   Indian Bank
    b)   Indian Overseas Bank
    c)   State bank of India
    d)   Central Bank of India


    16).Which one of the following banks launched, FedBook Selfie, India’s 1stmobile app for opening bank account?
    a)   Federal Bank
    b)   Bandhan bank
    c)   Yes bank
    d)   Kodak Mahindra Bank


    17).Which one of the following is the mobile wallet app launched by State Bank of India in August 2015?
    a)   MyWallet
    b)   Buddy
    c)   ApnaPurse
    d)   InstantPay


    18). The Reserve Bank of India approved which one of the following entities to start a full-fledged bank?
    a)   Muthoot Finance
    b)   Department of Posts
    c)   Bandhan Fianancial Services
    d)   Sundaram Finance


    19).Which one of the following banks acquired the brokering and trading company, Sharekhan.com?
    a)   Ing Vyasa bank
    b)   IndusInd bank
    c)   Yes bank
    d)   BNP Paribas


    20).Which one of the following organisations has set a target of providing Rs. 30,000 crore as credit to farmers for irrigation over the next 3 years?
    a)   SIDBI
    b)   NABARD
    c)   IDBI
    d)   NHB

    Answers:                         

    1). c) 2). d) 3). a) 4). b) 5). c) 6). a) 7). b) 8). c) 9). d) 10). b)   11). c)  12). d)  13). a)   14). b)   15). c)   16). a)   17). b)   18). c)   19). d)   20). b)

    More GK Questions for IBPS PO Mains:
    Online Mock Tests 2019: