IBPS RRB Officer Model Question Paper with answer | Reasoning Ability Part – I

    IBPS RRB Officer Model Question Paper with answer | Reasoning Ability Part – I:
    Model Reasoning Ability Questions for IBPS RRB Officer Exam-2014 included with answers. Candidates those who are preparing for IBPS RRB Officer Examination can use these questions.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    1).How many such pairs of letters are there in the word DEVISED each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabetical series?
    a)   None
    b)   One
    c)   Two
    d)    Three
    e)   None of these
    2).Among D,E,F,G and H, each having a different height, F is taller than only D and G is shorter than E and taller than H. Who among the following is the tallest?
    a)   E
    b)   H
    c)   G
    d)   F
    e)   None of these
    3).In a certain code PIPE is written as’5954’ and REST is written as ‘8426’. How is ‘SITE’ written in that code?
    a)   2468
    b)   9526
    c)   2964
    d)   2694
    e)   None of these
    4).In certain code language FEMALES is written as OFHBUFN. How is ORDINAL written in that code language?
    a)   NBPFSQJ
    b)   PSEJOBM
    c)   FSQJPBN
    d)   FSQJNBP
    e)   None of these
    5).If red means orange, orange means blue, blue means green, green means black, black means white, and white means pink, then what is the color of a crow?
    a)   Orange
    b)   White
    c)   Pink
    d)   Blue
    e)   None of these

    Direction (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the given questions:
    Eight Friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing the centre, but not necessarily in the same order. There are two females members in the group.
    C sits third to the left of A and second to the right of E, who is not a male member. B is second to the right of C. D is second to the right of G, who is second to the right of A. There are three members between two female members. F is not on immediate right of C.

    6).Who among the following sits on the immediate right of C?
    a)   G
    b)   H
    c)   B
    d)   D
    e)   None of these
    7).Which of the following pairs are immediate neighbors of H?
    a)   C,B
    b)   E,C
    c)   A,G
    d)   F,B
    e)   None of these
    8).Which of the following pairs represents female members?
    a)   A,E
    b)   D,B
    c)   F,C
    d)   B,E
    e)   None of these
    9).Who among the following is sitting opposite to A?
    a)   C
    b)   E
    c)   D
    d)   F
    e)   None of these
    10).Who among the following is third to the right of B?
    a)   D
    b)   E
    c)   G
    d)   F
    e)   None of these
    Answers:
    1). c)   2). a)   3). c)   4). d)   5). b)   6). b)   7). a)   8). d)   9). c)   10). c)

    / 5. Reviews