IBPS SO HR Officer- Professional Knowledge Quiz

    IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz Set-5
    IBPS HR Officer- Professional Knowledge Quiz Set-5:
    Dear Readers, Important Professional Knowledge Questions for IBPS SO IT Officer Exam was given here with answers. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    Directions (Q. 1-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:

    1).which of the following shows a situation of Trade Union Rivalries in India?
    a)   Different unions in different organizations
    b)   More unions in the same organization having affiliation with different political parties and representing the same type of workers
    c)   More unions in the same organization all  representing different types of workers
    d)   All of the above
    e)   None of the above


    2).Reduction of labour force is called
    a)   termination
    b)   retrenchment
    c)   lay-off
    d)   right sizing
    e)   None of  these


    3).If the reference for an arbitration is for even number or arbitrators, they have
    a)   Power to increase the number
    b)   Power to appoint an umpire
    c)   Power to decrease the number
    d)   All of the above
    e)   None of the above


    4).The process of submitting any difference to be settled by a person chosen by both parties is called
    a)   Judicial intervention
    b)   Arbitration agreement
    c)   Quasi-judicial agreement
    d)   All of these
    e)   None of these


    5).The decision given by an ‘arbitrator’ is called
    a)   degree
    b)   sentence
    c)   award
    d)   reward
    e)   All of these


    6).A new arbitrator may be appointed
    a)   If the appointed arbitrator neglects his duties
    b)   If the party appointing the earlier one, refuse his proceedings
    c)   Once appointed an arbitrator cannot be changed
    d)   All of the above
    e)   None of the above


    7).An arbitrator functions
    a)   For fees
    b)   Voluntarily and honorary
    c)   For a charitable purpose
    d)   All of these
    e)   None of these


    8).A court has power to
    a)   Modify the award of an arbitrator with his consent
    b)   Modify the award subject to the consent of the parties
    c)   Nullify the arbitration agreement
    d)   All of the above
    e)   None of the above


    9).Which of the following is not a typically used procedure to reduce the total number of employees?
    a)   Lay-off
    b)   Terminations
    c)   Downturns
    d)   Early retirement inducements
    e)   All of the above


    10).Who controls the foreign trade in India?
    a)   Controller of foreign trade
    b)   RBI
    c)   Chief controller of exports and imports
    d)   All of the above
    e)   None of the above


    Answers:                         
    1). c) 2). b) 3). b) 4). b) 5). c) 6). a) 7). a) 8). e) 9). b) 10). c)

    For More IBPS HR Officer Study Materials – Click Here 

    / 5. Reviews