Important Banking Awareness Questions (Based on NABARD) for IBPS RRB Exams Set-41

    Important Banking Awareness Questions (Based on NABARD) for IBPS RRB/ PO Exams Set-41
    Important Banking Awareness Questions (Based on NABARD) for IBPS RRB Exams Set-41:
    The List of important Banking Awareness Questions for upcoming Bank PO and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

    1).NABARD was set up as an apex Development Bank with a mandate for facilitating credit flow for promotion and development of
    a)   Agriculture
    b)   Small-scale industries
    c)   Cottage and village industries
    d)   Handicrafts and other rural crafts
    e)   All of the above


    2).Before establishment of NABARD which institution was responsible for development of the agricultural and rural sector?
    a)   RBI
    b)   Finance Ministry
    c)   Regional Rural Banks
    d)   Rural Development Ministry
    e)   All of the above


    3).NABARD was set up with an initial capital of Rs.100 crore, which was enhanced to
    a)   Rs. 1,000 crore
    b)   Rs. 2000 crore
    c)   Rs. 3000 crore
    d)   Rs. 4000 crore
    e)   Rs. 5000 crore


    4).In association with Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC), NABARD has constituted the
    a)   NABARD SDC Rural Innovation Fund (RIF)
    b)   Revival package for the STCCS which mean the state Cooperative Banks, District Cooperative Banks and the Primary Agricultural Cooperative Societies (PACS)
    c)   District Rural Industries Project
    d)   Rural Infrastructure Development Fund
    e)   Farmers Club


    5).Which of the following statements is correct about farmers clubs?
    a)   It is an informal group of 15-20 farmers
    b)   It acts as a medium for accessing and disseminating awareness of modern methods of farming and technological advancements in agriculture in its area
    c)   Financial support is provided by NABARD for opening and maintenance of clubs
    d)   NABARD also organize training programmes in the respective villages of farmers club
    e)   All of the above


    6).On the recommendations of which committee, the NABARD was established?
    a)   Shivaraman Committee
    b)   Basel Norms
    c)   Narasimham Committee
    d)   All of the above
    e)   None of these


    7). NABARD is responsible for which of the following?
    a)   Refinance assistance for small irrigation, dairy development etc
    b)   Refinance facility for the industries sector
    c)   Lending for export of agricultural goods
    d)   All of the above
    e)   None of the above


    8). NABARD is the regulator for which of the following?
    a)   Cooperatives
    b)   Cooperative Banks and Regional Rural Banks
    c)   Regional Rural Banks
    d)   Land Banks
    e)   None of the above


    9). Refinance facility is provided by NABARD. Which institutions can avail this facility?
    a)   State Cooperative Banks
    b)   Regional Rural Banks
    c)   Commercial Banks
    d)   All of the above
    e)   None of the above


    10). Who is the major shareholder in NABARD?
    a)   RBI
    b)   Central Government
    c)   SBI
    d)   None of the above
    e)   All of the above

    Answers:                                 
    1). e)   2). a)   3). a)   4). a)   5). e)   6). a)   7). a)   8). b)   9). d)   10). b)
    People Also Visited:

    Important Banking Awareness Questions Download in PDF


    Online Mock Tests 2019: