Important Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2016 Set-93:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS Clerk Mains exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1).The functions of the lead bank are performed by:    

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
a)  SBI
b)  RBI        
c)  Any bank
d)  A bank designed for this purpose   
e)  None of these


2). Central Co-operative banks work at:
a)  District level    
b)  State level
c)  National level   
d)  Block level       
e)  None of these


3). The largest public sector commercial bank of India is the ____
a)  Bank of India   
b)  RBI        
c)  SBI
d)  Union bank of India
e)  None of these


4). Which one of the following statements is correct regarding increase in the CRR in India?
a)  It increases credit creation  
b)  It reduces credit creation
c)  It does not affect credit
d)  It denoted liberal monetary policy  
e)  None of these


5). Which among the following sectors contributes most to the saving in India?
a)  Banking and financial sector
b)  Private corporate sector      
c)  Export sector   
d)  Household sector      
e)  None of these


6). The EXIM bank of India was established in ____
a)  1964      
b)  1970      
c)  1980      
d)  1982
e)  1986


7). The term plastic money applies to____    
a)  Bank draft made of plastic coated paper  
b)  Currency notes impregnated with plastic thread
c)  Currency notes printed on plastic coated paper 
d)  Credit cards mainly issued by the banks
e)  None of these


8). Government of India, for the first time nationalized 14 large commercial banks in the year___
a)  1956      
b)  1959
c)  1969      
d)  1972      
e)  None of these


9). PAN card issued by the income tax department cannot be used for which of the following purpose?     
a)  Proof of identity
b)  Proof of a registered tax payer      
c)  Proof of address        
d)  Proof of date of birth  
e)  None of these


10). Mohammad yunnus, who has been awarded Nobel peace prize in 2006, is a citizen of___
a)  Bangladesh      
b)  Iran        
c)  Malaysia
d)  Pakistan
e)  None of these


Answer:

1) D  2) A  3) C  4) B  5) D  6) D  7) D  8) C  9) B  10) A



For More Banking Awareness Questions- Click Here 

/ 5. Reviews