Important Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2016

Important Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2016
Important Banking Awareness Questions for IBPS Clerk Mains 2016 Set-86:
Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS Clerk Mains exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1). Indian Financial Network [INFINET] is the :-

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
a)   communication backbone for the Indian Banking and Financial sector
b)   association of the employers of the banking and financial sector
c)   closed user group network of SBI and its subsidiaries
d)   all of the above
e)   None of the above


2).As per RBI statement, the proposed Universal Bank shall have a minimum net worth of _______ at lla times.
a)   Rs. 500 crore
b)   Rs. 100 crore
c)   Rs. 50 crore
d)   Rs. 10 crore
e)   Rs. 1000 crore


3).What is a stale cheque?
a)   A cheque with only signature of the drawer
b)   A cheque which has completed 6 months from the date of its issue
c)   A cheque issued without drawer’s signature.
d)   All of the above
e)   None of these


4).CIBIL Transunion score ranges from _____ to
a)   100, 300
b)   300, 500
c)   300, 900
d)   250, 700
e)   100, 900


5). Capital market can be divided into:-
a)   industrial securities market
b)   gilt edged market
c)   personal securities market
d)   both 1 and 2
e)   none of the above .


6).Who is the president of FICCI?
a)   Dr. Naushad Forbes
b)   Sunil Kanoria
c)   Pankaj R.Patel
d)   Shashenk manohar
e)   Anent Geete


7).Interest payable on savings bank accounts is?
a)   Regulated by Central Govt
b)   Regulated by RBI
c)   Regulated by Finance Minister
d)   De-regulated by RBI
e)   None of these


8).The full form of BBPS is
a)   Bill Finger Berger Power Series
b)   Best Business Practice
c)   Bharat Bill Payment Service
d)   Bharat Bill Payment System
e)   Bharat Bill Payment Status


9).Bank rate policy, open market operations, variable reserve requirements and statutory liquidity requirements as measures of credit control are classified as :-
a)   quantitative methods
b)   qualitative methods
c)   weighted average method
d)   both 1 and 2
e)   none of the above .


10).Interest on savings bank account is now calculated by banks on?
a)   Minimum balance from 7th to last day of the month
b)   Daily product basis
c)   Minimum balance from 10th to last day of the month
d)   Minimum balance during the month
e)   None of these


Answer:
1).b)  2).a)  3).b)  4).c)  5).d)  6).c)  7).d)  8).d)  9).a)  10).b)


For More Banking Awareness Questions- Click Here 

/ 5. Reviews