Important Banking Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB 2016

    Important Banking Awareness Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016

    Important Banking Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB 2016 Set-74:

    Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    1). Which of the following is not a primary function of a Bank?
    a)  Granting Loans
    b)  Collecting Cheques/Drafts customers
    c)  Facilitating import of goods
    d)  Issuing Bank Drafts
    e)  None of these


    2). Reserves which can act as a liquidity buffer for commercial banks during crisis times are
    a)  CAR
    b)  SLR
    c)  CAR and CRR
    d)  CRR and SLR
    e)  None of these     


    3). Which is the first bank to get ISO certificate?
    a)  Corporation Bank
    b)  UBI
    c)  Canara Bank
    d)  Syndicate Bank
    e)  None of these


    4). Kisan Credit Card (KCC) scheme introduced in ……………… has emerged as an innovative credit delivery mechanism to meet the production credit requirements of the farmers in a timely and hassle – free manner.
    a)  1998
    b)  2000
    c)  2001
    d)  1991
    e)  None of these


    5). To make KCC a Smart Card cum Debit Card, Government of India had constituted a Working Group under the Chairmanship of
    a)  C. Ranga Rajan
    b)  Chanda Kocchar
    c)  Arundhathi Bhattacharya
    d)  T.M. Bhasin
    e)  None of these


    6). In 2014, Competition Commission of India probed the merger between regional rural banks sponsored by Punjab National Bank and
    a)  Andhra Bank
    b)  Union Bank of India
    c)  State Bank of India
    d)  Syndicate Bank
    e)  None of these


    7). Providing Gas subsidy, government pensions, providing scholarships etc through banks called as
    a)  Area Banking
    b)  Social Banking
    c)  Royal Banking
    d)  Visual Banking
    e)  None of these


    8). Which of the following banking does not come under Social Banking?
    a)  Crediting the LPG subsidy in the beneficiary bank account
    b)  Offering Jan Dhan Scheme accounts
    c)  Allowing students to credit their scholarships through No-frill accounts
    d)  Allowing the subsidy loan to disadvantage sections of the society
    e)  None of these


    9). Loan of very small amounts given to low income groups is called
    a)  Cash credit
    b)  Micro credit
    c)  Simple overdraft
    d)  No frills loans
    e)  None of these


    10). What is the maximum period for which domestic term deposits are normally ). accepted by banks in our country?
    a)  3 years
    b)  5 years
    c)  7 years
    d)  10 years
    e)  None of these

    Answer:

    1).a)  2).b) 3).c) 4).a) 5).d) 6).d)  7).b) 8).c) 9).b) 10).d)
    For Useful Financial Awareness Material – Click Here 

     
    For More Banking Awareness Questions- Click Here  

    / 5. Reviews