Important Banking Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB 2016

    Important Banking Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB 2016
    Important Banking Awareness Questions for IBPS Clerk/RRB 2016 Set-78:
    Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming IBPS PO/Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

    1).Where are the headquarter of National Housing Bank (NHB)?

    a)   New Delhi
    b)   Mumbai
    c)   Pune
    d)   Lucknow
    e)   Bangalore


    2).  “CAMEL model” is used by _______?
    a)   Bankers to evaluated a credit proposal
    b)   Bankers to manage their risks
    c)   RBI inspectors to evaluate banks functions
    d)   Merchant Bankers to evaluate portfolio investment
    e)   None of the above


    3).Credit cards are cards which are also known as__
    a)   Plastic cards
    b)   Card money
    c)   Plastic cards full of money
    d)   All of the above
    e)   None of these


    4).Full form of QIB is
    a)   Quantitative Institution Board
    b)   Qualified Inclusive Board
    c)   Qualified Institutional Buyers
    d)   Quantity Institutional Buyers
    e)   Quantified Infrastructure Board


    5).  Except one of the following instruments others are issued at discount. Identify the exception _____?
    a)   A Certificate of Deposit (CD)
    b)   A Treasury Bill (T Bill) 
    c)   A Commercial Paper (CP)
    d)   A Fixed Deposit (FD)
    e)   None of the above


    6).What does “I” stand for in ULIP?
    a)   Investment
    b)   Inflation
    c)   Insurance
    d)   Instrument
    e)   Index


    7).Which of the following is not related to bill of exchange?
    a)   Endorser
    b)   Payee
    c)   Drawer
    d)   Drawee
    e)   None of these


    8).When a cheque is drawn on a bank, the bank is called the _______?
    a)   Payee
    b)   Drawee
    c)   Drawer
    d)   Endorsee
    e)   None of the above


    9).Which from the following is NOT true when the interest rate in the economy goes up?
    a)   Saving increases
    b)   Lending decreases
    c)   Cost of production increases
    d)   Return on capital increases
    e)   None of the above


    10).If you are taking a housing loan by depositing your house documents by mortgaging your house it is known as ________________.
    a)   Mortgage
    b)   Pledge
    c)   Collateral
    d)   lien
    e)   None of these


    Answer:
    1).a)  2).c)  3).a)  4).c)  5).d)  6).c)  7).a)  8).a)  9).d)  10).b)



      



    For More Banking Awareness Questions- Click Here 

    / 5. Reviews

    Online Mock Tests 2019: