Important Banking Awareness Questions for IBPS RRB Exams Set-40

    Important Banking Awareness Questions for IBPS RRB/ PO Exams Set-40
    Important Banking Awareness Questions for IBPS RRB/ PO Exams Set-40:
    The List of important Banking Awareness Questions for upcoming Bank PO and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    1).Which of the following is not a Negotiable Instrument?
    a)   Promissory note
    b)   Bill of Exchange
    c)   Cheque
    d)   Bank Draft
    e)   Share Certificate


    2).Those instruments which can be transferred by endorsement and delivery, but the transferee does not get a better title than that of the transferor is called
    a)   Negotiable Instruments
    b)   Quasi Negotiable Instruments
    c)   Non Negotiable Instruments
    d)   All of the above
    e)   None of the above


    3).Which of the following statements is not correct about Negotiable Instruments?
    a)   Pay A or Order
    b)   Pay to Order of A
    c)   Pay A and B
    d)   Pay A only
    e)   Pay Bearer


    4). Transfer of any instrument to another person by signing on its back or face or on a slip of paper attached to it is known as
    a)   Promissory Note
    b)   Bill of Lading
    c)   Bill of Exchange
    d)   Endorsement
    e)   None of the above


    5).Which of the following is not a prerequisite for a promissory note?
    a)   Drawn on a specified banker
    b)   It should be unconditional
    c)   It should be in writing
    d)   It should be made and signed by the debtor
    e)   It should be payable in the currency of the country


    6). A Bill of Exchange in which a bank orders its branch or another bank, as the case may be, to pay a specified amount to a specified person or to the order of the specified person is called
    a)   Cheque
    b)   Bank Draft
    c)   Promissory Note
    d)   Bill of Exchange
    e)   None of the above


    7). Which of the following is not a party of Bill of Exchange?
    a)   The Drawer
    b)   The Drawee
    c)   The Payee
    d)   The Endorser
    e)   None of the above


    8). Which of the following is/are the right(s) of customer towards his banker?
    a)   To receive a statement of his account from a banker
    b)   To sue the bank for any loss and damages
    c)   To sue the banker for not maintaining the secrecy of his account
    d)   All of the above
    e)   None of the above


    9). A draws a bill payable to B or order with X, as the drawee. The bill was successively endorsed to C, D, E and F, holder. X does not pay and F has duly protested non-payment. Y pays for the honour of C. which of the following statement is wrong?
    a)   D is discharged
    b)   E is discharged
    c)   C is discharged
    d)   Y can ask reimbursement from A
    e)   None of the above


    10). When an endorser waives presentment and notice of dishonor he increases his liability. His endorsement is
    a)   Facultative endorsement
    b)   Qualified endorsement
    c)   Alternative endorsement
    d)   Restrictive endorsement
    e)   None of the above

    Answers:                                 
    1). e)   2). b)   3). d)   4). d)   5). a)   6). b)   7). d)   8). d)   9). c)   10). a)

    People Also Visited:

    Important Banking Awareness Questions Download in PDF


    / 5. Reviews