Important Banking Awareness Questions for IBPS RRB/ PO Exams Set-39

    Important Banking Awareness Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-39
    Important Banking Awareness Questions for IBPS RRB/ PO Exams Set-39:
    The List of important Banking Awareness Questions for upcoming Bank PO and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

    1). Which of the following terms is used in the field of Banking?
    a)   MRI
    b)   Refraction
    c)   Depository Receipt
    d)   Neutralization
    e)   Atomic Number


    2). Reverse Repo is a tool used by RBI to ________
    a)   Inject liquidity
    b)   Absorb liquidity
    c)   Increase the liquidity with banking system
    d)   All of these


    3). Who amongst the following has asked banks to adopt ‘six step’ approach to prevent diversion of funds by the companies?
    a)   Company Registrar
    b)   SEBI
    c)   RBI
    d)   AMFI
    e)   All of these


    4). Through which one of the following sources domestic funds are raised by Companies?
    1).IPO only
    2).FPO only
    3).Commercial papers

    a)   Only (3)
    b)   All (1), (2)& (3)
    c)   Only (1)& (3)
    d)   Only (1)
    e)   Only (1)& (2)


    5). Which one of the following was the reason owing to which Government wants Reserve Bank of India to tighten prudential norms for NBFCs?
    a)   To reduce liquidity in the market
    b)   It is as per Basel II requirements
    c)   It is as per Bank for International Settlement (BIS) directives
    d)   It is to protect NBFCs from any impact of possible economic slowdown
    e)   None of these


    6). Which of the following is a Public Sector Undertaking?
    a)   AXIS Bank
    b)   Reliance Power
    c)   Hindustan Motors
    d)   Indian Oil Corporation Ltd
    e)   Ambuja Cements


    7). Dr.D. Subbarao is a well known name in the field of
    a)   Science& Technology
    b)   Politics
    c)   Sports
    d)   Banking
    e)   Literature


    8). Expand the term CCEA as used in administrative circles
    a)   Cabinet Committee on External Affairs
    b)   Commerce Committee on External Affairs
    c)   Cabinet Council to External Affairs
    d)   Cabinet Committee to Economic Affairs
    e)   None of these 


    9). A bank branch receives a counterfeit note of Rs. 100/- from the customer, which customer wants customer wants it back. Which of the following action should be taken by the Bank?
    a)   Will return to customer
    b)   Will impound and not return
    c)   Will ask for exchange of not
    d)   Will replace with genuine note
    e)   Will check all the notes in possession with the customer which are not being deposited also


    10). Which of the following isnot a mode of foreign capital inflow in India?
    a)   FDI
    b)   NRI deposits
    c)   FII
    d)   No frills accounts
    e)   None of these


    Answer:
    1). c) 2). b) 3). c) 4). b) 5). b) 6). d) 7). d) 8). d) 9). b) 10). d)
    People Also Visited:

    Online Mock Tests 2019: