Important Banking Awareness Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-38

    Important Banking Awareness Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-38
    Important Banking Awareness Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams Set-38:
    The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming Bank PO and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    1). Which of following isNOT a function of the Reserve Bank of India?
    a)   Fiscal Policy Functions
    b)   Exchange Control Functions
    c)   Issuance, Exchange and destruction of currency notes
    d)   Monetary Authority Functions
    e)   Supervisory and Control Functions


    2). With a view to facilitate payment of balance in the deposit account to the person named by the depositor without any hassles in the event of death of the account holder, the following facility was introduced for bank accounts in our country______
    a)   Will
    b)   Registration
    c)   Nomination
    d)   Indemnity
    e)   Guarantee


    3). Banks in our country normally publicize that additional interest rate is allowed on retail domestic term deposits of________.
    a)   Minors
    b)   Married women
    c)   Senior citizens
    d)   Govt. employees
    e)   Rural residents


    4). On which one of the following issues IMF has supported monetary policy of India?
    a)   Introduction of GST.
    b)   Stimulus for agriculture sector
    c)   Concessions for foreign investment
    d)   Tightening of monetary policy
    e)   None of these


    5). In the term STRIPS, the first letter ‘S’ denotes _______
    a)   Single
    b)   Small
    c)   Special
    d)   Savings
    e)   Seperate


    6). When the loan is granted for purchase of white goods it is called ________.
    a)   Consumption loan
    b)   White goods loan
    c)   Consumer durable loan
    d)   Business loan
    e)   Proprietary loan


    7). Structure of Basel II is based on how many pillars?
    a)   Two
    b)   Ten
    c)   Four
    d)   Five
    e)   Three


    8). Expand the term FRBM ______
    a)   Financial Responsibility and Business Management
    b)   Fiscal Responsibility and Business Management
    c)   Financial Responsibility and Budget Management
    d)   Fiscal Responsibility and Budget Management
    e)   Formal Responsibility and Business Management


    9). Which of the following organization / agencies has established a fund known as Investor Protection Fund?
    a)   RBI
    b)   SIDBI
    c)   Bombay Stock Exchange
    d)   Ministry of Finance
    e)   Ministry of Commerce& Industry


    10). As per the recent press reports, use of credit cards in India has gone down. What is/are main reason/s for the same?
    1) High interest rate charged by the card companies
    2) Rise in fraudulent activities related to use of credit cards
    3) Govt. policies which do not allow the launch of new credit cards by the banks.
    a)   Only (1)
    b)   Only (2)
    c)   Only (3)
    d)   All (1), (2)& (3)
    e)   None of these

    Answers:                                 
    1). a)   2). c)   3). c)   4). d)   5). e)   6). c)   7). e)   8). d)   9). c)   10). d)

    People Also Visited:

    / 5. Reviews