Important Banking Awareness Questions for Upcoming Exams 2017

Important Banking Awareness Questions for Upcoming Exams 2017
Important Banking Awareness Questions for Upcoming Exams 2017 Set-153:

Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now

https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg

1).Under which of the following methods of depreciation, amount of depreciation varies every year?
a)  Written Down Value Method
b)  Straight Line Method
c)  Amount of depreciation does not very on year to year basis
d)  All of the above
e)  None of the above  


2).‘Rupay’ is a domestic card scheme of ___________
a)  VISA
b)  NPCI
c)  RBI
d)  NACH
e)  None of these


3).Capital adequacy is worked out based on?
a)  Total demand and time liabilities
b)  Net demand and time assets
c)  Risk weighted assets
d)  Risk weighted liabilities
e)  None of the above


4).Which city gets the countries first Talking ATM?
a)  Ahemedabad, Gujarath
b)  Chennai, Tamilnadu
c)  Thiruvananthapuram, Kerale
d)  Both a) and b)
e)  None of these


5).The Currency of Hungary is _____________
a)  Gourde
b)  Franc
c)  Forint
d)  Lempira
e)  None of these


6).Raghuram Govind Rajan is an Indian economist who served as the ______ Governor of the Reserve Bank of India
a)  22nd
b)  23rd
c)  24th
d)  25th
e)  None of these


7).Ashok Kumar Pradhan, chief General  Manager at state bank of Bihar& Jaipur, has been appointed as executive Director at
a)  United Bank of India
b)  Union Bank of India
c)  Allahabad Bank
d)  Bank of Maharashtra
e)  Punjab National Bank


8).One of the State Government avails of a temporary financial assistance from Reserve Bank of India. This type of finance is called _______?
a)  Overdraft
b)  Temporary loan
c)  Short term finance
d)  Ways and Means advance
e)  None of the above


9).What is the minimum denomination of Treasury bills to issue in India .
a)  Rs.25,000
b)  Rs.20,000
c)  Rs.15,000
d)  Rs.5,000
e)  None of these


10).With reference to a cheque which of the following is the “drawee bank”?
a)  The bank that collects the cheque
b)  The payee’s bank
c)  The endorsee’s bank
d)  The endorser’s bank
e)  The bank upon which the cheque is drawn


Answer Key:

1).a   2).b   3).c   4).a    5).c    6).b    7).a    8).d    9).a    10).e



For More Banking Awareness Questions- Click  

/ 5. Reviews