Important Banking Awareness Questions for Upcoming Exams 2017

Important Banking Awareness Questions for Upcoming Exams 2017

Important Banking Awareness Questions for Upcoming Exams 2017 Set-145:

Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg
1). The process of converting physical certificates to electronic form is known as?
a)  Dematerialisation
b)  Rematerialisation
c)  Facilitating repurchase
d)  Electronic Settlement
e)  All of these


2). National Insurance Academy located in ________.
a)  Chennai
b)  Calcutta
c)  Pune
d)  Hyderabad
e)  None of these


3). In banking terminology bad loans refer to ——————.
a)  Bad debts        
b)  Non performing assets
c)  underwritting assests 
d)  Fictitious assests
e)  None of these


4). Who is issuing license to perform insurance business by banks
a)  RBI
b)  IRDA
c)  SEBI
d)  Central government
e)  LIC


5). India Millennium deposit Scheme was introduced by _____.
a)  ICICI
b)  SBI
c)  Axis
d)  IOB
e)  None of these


6). The bank conducts Government business as an agent of
a)  Union and state Government
b)  Reserve Bank of India
c)  State Bank of India
d)  SIDBI
e)  None of these


7). What is the money, which was accepted temporary in lieu of gold?
a)  Plastic Money
b)  Commodity Money
c)  Currency Money
d)  Fiat Money
e)  None of these


8). Which of the following is known as a Savings Bank Account opened with a commercial bank with zero balance or very minimal balance?
a)  Current Account
b)  No-frills Account
c)  Fixed Deposit Bank Account
d)  Students Savings Bank Account
e)  None of these


9). The Bank of Calcutta, Bank of Bombay and Bank of Madras were merged in 1921 to form-
a)  Reserve Bank of India
b)  Imperial Bank of India
c)  Bank of India
d)  Union Bank of India
e)  None of these


 10). Mobile banking is set to get a boost from IMPS, which stands for—————-
a)  Inter-Bank Mobile Payment Service        
b)  Inter-Bank Money Portability Service
c)  Intra-Bank Mobile Payment System        
d)  Inter-Bank Money Preventing System
e)  None of these


Answer Key:

1).a   2).c   3).b   4).b    5).b    6).b    7).d    8).b    9).b    10).a



For More Banking Awareness Questions- Click  

Online Mock Tests 2019: