Important Banking Awareness Questions for Upcoming Exams 2017

Important Banking Awareness Questions for Upcoming Exams 2017

Important Banking Awareness Questions for Upcoming Exams 2017 Set-144:

Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg

1). Largest shareholder (in percentage shareholding) of a nationalized bank is. 

a)   RBI

b)   NABARD

c)   LICI
d)   Govt. of India
e)   IBA


2). In National Pension System(NPS), PRA Stands for?
a)   Pension Retirement Account
b)   Personal Recurring Account
c)   Provident Retirement Account
d)   Pension Recurring Account
e)   Personal Retirement Account


3). Which of the following is a measure taken by Reserve Bank of India to control inflation in our country? 
a)   Increase in CRR
b)   Increase in SLR
c)   Contraction of supply of currency
d)   Raising of Repo / Reverse Repo Rate
e)   Decrease the SLR


4). The maximum Statutory Liquidity Ratio to be maintained by banks is_____
a)   25%
b)   30%
c)   35%
d)   40%
e)   None of these


5). In banking parlance, ‘NPA’ stands for?
a)   Non-Performing Asset    
b)   Net Producing Asset
c)   Net Performing Asset    
d)   Not Promoting Asset
e)   None of the above


6). Which of the following is Annuity Service Provider?
a)   Life Insurance Companies
b)   Public Sector Banks
c)   Private Sector Banks
d)   NBFCs
e)   None of these


7). Insurance cover for bank deposits in our country is provided by. 
a)   SBI
b)   Govt. of India
c)   GIC
d)   UCI
e)   DICGC


8). Headquarters of Dhanlaxmi Bank located in _____________
a)   Kerala
b)   Karnataka
c)   Tamil Nadu
d)   Andhra Pradesh
e)   None of these


9). Which of the following maintains the RIDF (Rural Infrastructure Development Fund) ?
a)   RBI          
b)   IDBI
c)   SIDBI       
d)   NABARD
e)   None of these


10). _____________ are NOT a part of the Scheduled Banking structure in India.
a)   Money lenders          
b)   Public sector banks
c)   Private sector banks
d)   Regional rural banks
e)   None of the above


Answer Key:
1).d   2).e  3).c   4).d    5).a    6).a    7).e   8).a    9).d    10).a



For More Banking Awareness Questions- Click  

/ 5. Reviews