Important Banking Awareness Questions for Upcoming Exams 2017

Important Banking Awareness Questions for Upcoming Exams 2017

Important Banking Awareness Questions for Upcoming Exams 2017 Set-141:

Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg
1). Which of the following is the first Regional Rural Bank of India?
a)  AP Grameena vikas Bank
b)  Chaitanya Godavari
c)  Andhra Pragathi
d)  Prathama Bank
e)  Baroda UP Gramin Bank


2). An Asset Management Company is promoted for which of the following purposes?
a)  To manage the assets of insurance company
b)  To manage the funds of a mutual fund
c)  To manage loans taken from other banks
d)  To manage the assets of NBFCs
e)  None of these


3). Inflation pressure on an economy essentially signifies ______.
I. Absence of growth impulses in the economy
II. A disequilibrium between exports and imports
III. Inflation is higher in economy
a)  Only I
b)  Only III
c)  I and III
d)  Only II
e)  None of these


4). ___________ has been declared the first ‘total banking state’ in India, successfully implementing the total financial inclusion thereby ensuring banking facility to all households.
a)  Maharashtra            
b)  Kerala    
c)  Himachal Pradesh     
d)  Uttarakhand
e)  Gujarat


5). Which of the following is an example for Long Investment Option?
a)  Fixed deposit
b)  Money market
c)  Public provident fund
d)  Saving accounts
e)  None of these


6). India Post Payments Bank(IPPB) will offer _______
a)  Forex
b)  Mutual funds
c)  Pension
d)  Insurance
e)  All of these


7). _____________ are the beneficiaries of the “Reverse Mortgage Scheme”.
a)  Government employees    
b)  Senior citizens
c)  Unemployed persons     
d)  Persons of BPL category
e)  None of the above


8). Which of the following banks recently launched “Smart vault” digital locker facility?
a)  SBI
b)  HDFC
c)  PNB
d)  NABARD
e)  ICICI


9). Which among the following bank has bagged the ‘Best MSME Bank Award 2016’ instituted by Assocham?
a)  Corporation Bank
b)  Syndicate Bank
c)  IDBI Bank
d)  Indian Bank
e)  None of these


10). Which facility was set up by State bank of India on recommendation of Iyer Committee in 1991?
a)  RTGS
b)  NEFT
c)  BANKNET
d)  Rupaya
e)  None of these


Answer Key:

1).d   2).b   3).b   4).b    5).c    6).e   7).b    8).e    9).a    10).c


For More Banking Awareness Questions- Click  
Online Mock Tests 2019: