Important Banking Awareness Questions for Upcoming Exams 2017

Important Banking Awareness Questions for Upcoming Exams 2017

Important Banking Awareness Questions for Upcoming Exams 2017 Set-140:

Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now


https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg

1). Khandelwal Committee relates to study of ………….. issue in Public Sector Banks?
a)  Capital Adequacy Ratio
b)  Human Resources
c)  Branch Expansion 
d)  Foreign Exchange
e)  None of the above


2). The Nippon Ginko is the central bank of:
a)  Canada
b)  Australia
c)  UK
d)  Japan
e)  China


3). Bankers have to maintain secrecy of customer accounts as per the provisions of _______
a)  Banking Regulation Act 1949
b)  Negotiable Instruments Act, 1881
c)  Banking Companies (Acquisition and Transfer of Undertaking) Act, 1970
d)  Provident Funds Act 1925
e)  Damle Committee


4). What does RBI regulate through Open Market Operation Transactions?
a)  Flow of Foreign Direct Investment
b)  Borrowing powers of the banks
c)  Inflation
d)  Liquidity in economy
e)  None of these


5). What is the full form of CBS?
a)  Core Banking Solution
b)  Core Banking Software
c)  Core Banking System
d)  Core Banking Service
e)  None of these


6). The name of the currency in Dubai and the United Arab Emirates is ___________
a)  US Dollar
b)  Dinar
c)  Euro
d)  Dirham
e)  None of these


7). Which of the following organisations releases “World Economic Outlook” Report ?
a)  Asian Development Bank     
b)  World Bank
c)  International Monetary Fund
d)  World Trade Organisation
e)  None of these


8). In which year Public Debt Act was passed ?
a)  1938      
b)  1940
c)  1944      
d)  1948
e)  None of these


9). Which private sector bank is recently merged with Kotak Mahindra Bank (KMB)?
a)  ING Vysya Bank
b)  Karur Vysya Bank
c)  Lakshmi Vilas Bank
d)  Jammu and Kashmir Bank
e)  None of these


10). Which among the following is the first universal bank of India?
a)  HDFC
b)  Axis Bank
c)  ICICI
d)  Federal Bank
e)  None of these


Answer Key:

1).b   2).d   3).c   4).d    5).a    6).d    7).c    8).c    9).a    10).c


For More Banking Awareness Questions- Click  

/ 5. Reviews