Important Banking Awareness Questions for Upcoming Exams 2017

Important Banking Awareness Questions for Upcoming Exams 2017

Important Banking Awareness Questions for Upcoming Exams 2017 Set-139:

Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.
https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg
“Click Here to Subscribe Our YouTube Channel”

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now

1). Which among the following was the first bank purely managed by Indians?
a)  Oudh Commercial Bank
b)  Punjab National Bank
c)  Bank of India
d)  Allahabad
e)  None of these


2). Where are the headquarters of EFTA located?
a)  Geneva
b)  Brussels
c)  Stockholm
d)  Vienna
e)  None of these


3). An EEFC account can be held only in the form of ________
a)  Savings Bank Account
b)  Deposit Account
c)  Current Account
d)  Both (B) and (C)
e)  None of the Above


4). The Rate at which the domestic currency can be converted into foreign currency and vice versa is called as_______
a)  Inter Bank Money Rate
b)  LIBOR
c)  Repo Rate
d)  Exchange rate
e)  None of these


5). MD and CEO of Canara Bank is _______________
a)  P S Jayakumar
b)  Kishore Piraji Kharat
c)  Rakesh Sharma
d)  Usha Ananthasubramanian
e)  None of these


6). Which bank has deployed humanoid/mobile robot named IRA (Intelligent Robotic Assistant) in one of its branch to help branch staff in servicing customers?
a)  HDFC Bank
b)  ICICI Bank
c)  Yes Bank
d)  IDFC Bank
e)  None of these


7). _________ is an account maintained in foreign currency with an Authorised Dealer Bank.
a)  Exchange Earners’Foreign Currency Account
b)  Exchange Eligible Foreign Currency Account
c)  Earners’ Eligible Foreign Currency Account
d)  Earners’ Exchange Foreign Currency Account
e) Equity Exchange Foreign Currency Account


8). Which bank launched home loan overdraft facility for salaried customers?
a)  State bank of India
b)  ICICI bank
c)  Axis Bank
d)  HDFC Bank
e)  None of these


9). Which of the following allowed Non-Resident Indians (NRI) to subscribe to NPS?
a)  SEBI
b)  EXIM Bank
c)  GOI
d)  RBI
e)  None of these


10). Who among the following is the guardian of the PFRDA, subject to his Financial Emergency Powers, as per the Articles of Indian Constitution?
a)  Vice President
b)  Prime Minister
c)  President
d)  GOI
e)  None of these


Answer Key:
1).b   2).b   3).c   4).d    5).c    6).a    7).a    8).b    9).d    10).c

For More Banking Awareness Questions- Click  

/ 5. Reviews