Important Banking Awareness Questions for Upcoming Exams 2017

Important Banking Awareness Questions for Upcoming Exams 2017

Important Banking Awareness Questions for Upcoming Exams 2017 Set-128:

Dear Readers, The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg

1). International Bank for Reconstruction and Development is related to _____

a)  World Bank      

b)  ADB
c)  IMF        
d)  Federal Bank
e)  None of these


2). SLR is maintained by banks on which of the following _____
a)  Demand and Time Deposits 
b)  Net Demand and Time Deposits
c)  Demand and Time Liabilities
d)  Net Demand and Time Liabilities
e)  None of these


3). In which year, Nationalization of SBI Subsidiaries took place?
a)  1955
b)  1966
c)  1959
d)  1969

e)  None of these


4). High powered money is:-
a)  bank’s reserves at central bank
b)  all loans and advances of banks.
c)  money held by banks.
d)  currency held by public and reserves with the central bank.
e)  None of these


5). When the banker talks about CDR, what is he talking about?
a)  Corporate Debt Restructuring
b)  Corporate Debt Roll over
c)  Company Debt Roll over
d)  Corporate Deposit Restructuring
e)  Company Deposit Restructuring


6). What does FCCB stand for?
a)  Foreign Currency Convertible Bond
b)  France Currency Convertible Bond
c)  Freight Currency Convertible Bond
d)  All of these
e)  None of the Above


7). Which among the following is at times mentioned as a kind of Direct Debit Facility?
a)  RTGS
b)  ECS
c)  NEFT
d)  All of these
e)  None of the Above


8). SEPA Stands for ______
a)  Scottish Environment Protection Agency
b)  Single Euro Payments Area
c)  Scottish Environment Protection Area
d)  Single Euro Payments Agency
e)  None of the Above


9). Which of the following is the most active segment of the money market in India?
a)  Commercial Paper(CP)
b)  Certificate of Deposit(CD)
c)  Call Money
d)  All of the above
e)  None of the Above


10). In which of the following cities, The Head Office of FICCI is located?
a)  Hyderabad
b)  Chennai
c)  Kolkata
d)  Mumbai
e)  New Delhi


Answer Key:
1).a   2).d   3).c   4).a    5).a    6).a    7).b    8).b    9).c    10).e
For More Banking Awareness Questions- Click  

Be the first to rate this post.

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests