Important Banking Awareness Quiz for Bank PO and Clerk Exams Set-1

    Important Banking Awareness Quiz
    Important Banking Awareness Quiz for Bank PO and Clerk Exams Set-1:
    The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming Bank Po and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

    1).What is a major function of NABARD?
    a)   To establish linkage between Self Help Group (SHG)
    b)   To provide refinancing facility
    c)   To conduct programs for agriculture and rural development
    d)   To inspect and supervise the cooperative banks and RRBs

  • 2).When was the Financial Market Department was established by RBI?
    a)   May, 1999
    b)   Jan, 2000
    c)   July, 2005
    d)   Aug, 2002

  • 3).Who is the first chairman of private sector banks association?
    a)   P. N Joshi
    b)   Kiran Kumar
    c)   Harpeet Singh
    d)   M K Sinha

  • 4).In which year does the RBI has introduced the Banking Ombudsman Scheme?
    a)   2002
    b)   2000
    c)   1998
    d)   1995

  • 5).Which is the biggest commercial bank in India?
    a)   Indian Overseas Bank
    b)   SBI
    c)   PNB
    d)   Indian Bank

  • 6).In which year does the Differential Rate of Interest Scheme was introduced?
    a)   1972
    b)   1982
    c)   1978
    d)   1988

  • 7).Who many Deputy Governors are there in RBI?
    a)   Three
    b)   Two
    c)   Four
    d)   Six

  • 8).Which is the first Indian Bank which was fully owned by Indians?
    a)   Indian Overseas Bank
    b)   Central Bank of India
    c)   SBI
    d)   PNB

  • 9).Which is the oldest Bank to start Joint Stock in India?
    a)   Bank of Baroda
    b)   PNB
    c)   SBI
    d)   Allahabad Bank

  • 10).Headquarters of State Bank of India was located at_______.
    a)   Mumbai
    b)   Delhi
    c)   Bangalore
    d)   Kolkata
  • Answers:                                 
    1). b)   2). c)   3). a)   4). d)   5). b)   6). a)   7). c)   8). b)   9). d)   10). a)


    Online Mock Tests 2019: