Important Banking Awareness Quiz for Bank PO and Clerk Exams Set-4

    Important Banking Awareness
    Important Banking Awareness Quiz for Bank PO and Clerk Exams Set-4:
    The List of important Banking Awareness Quiz for upcoming Bank Po and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

    1).What is mean by money laundering?
    a)   Money acquired through criminal source
    b)   Money acquired from drug trafficking
    c)   Process of conversion of money obtained illegally to appear to have originated from legitimate sources
    d)   Money acquired from undisclosed sources and deposited in foreign banks


  • 2).Among the following which is not a name of the banking organization?
    a)   HDFC
    b)   SEBI
    c)   YES
    d)   IDBI


  • 3).Monetary Policy as an arm of the economic policy is administered by_______.
    a)   Prime Minister of India
    b)   Government of India
    c)   State Bank of India
    d)   Reserve Bank of India


  • 4).Among the following which is not a primary function of a bank?
    a)   Facilitating import of goods
    b)   Granting Loans
    c)   Selling Gold/Silver Coins
    d)   Issuing Bank Draft


  • 5).Which of the following represents the correct meaning of ‘REPO RATE’?
    a)   Rate for borrowing rupees by banks from RBI
    b)   Rate applicable for grant of priority sector loans
    c)   Rate offered by banks to their prime customers
    d)   Rate at which RBI sells Government Securities to banks


  • 6).Reserves which can act as a liquidity buffer for commercial banks during crisis times are_______.
    a)   CAR
    b)   CRR& SLR
    c)   CRR
    d)   SLR


  • 7).Saving Bank accounts are opened by________.
    a)   Cooperative banks for savings
    b)   Trading entities, manufacturing entities and individuals for saving purposes
    c)   Individuals for saving purposes
    d)   Traders and Manufactures for business purposes


  • 8).A customer drawing a cheque on a bank has a right to________.
    a)   Stop payment of the cheque before it is paid
    b)   Stop payment of the cheque before it is issued
    c)   Take back the cheque from the bank after it is paid
    d)   Stop payment of the cheque after it is paid


  • 9).Among the following which is not a function of a commercial bank?
    a)   Providing services such as locker facilities, remittance
    b)   Deciding policy rates like CRR, SLR& Repo Rates
    c)   Issuing Credit/Debit/ATM cards
    d)   Providing projects finance


  • 10).Which is not a salient feature of a debit card?
    a)   No bad debts to banks and no suits for recovery
    b)   No interest earning for banks
    c)   Work like a normal withdrawal slip
    d)   45 days credit is given to the card holder

  • Answers:                                 
    1). c)   2). b)   3). d)   4). a)   5). a)   6). b)   7). c)   8). a)   9). b)   10). d)


    Online Mock Tests 2019: